U trendu

Butan boca

Na plinskim instalacijama nikakva "sam svoj majstor" rešenja ne dolaze u obzir – tu nema mesta improvizacijama. Budući da je gas relativno jeftin energent, kod nas je u širokoj upotrebi u domaćinstvima pa bi bilo dobro da se upoznamo s osnovnim pravilima u radu s njim.
Iako u domaćinstvima uglavnom koristimo zemni gas, nestašice ovog energenta teraju nas da razmislimo i o alternativnim načinima zagrevanja.
Ovde ćemo govoriti o upotrebi butan boca.
Butan boce pune se mešavinom propana i butana. To je bezbojan, veoma zapaljiv i eksplozivan gas karakterističnog mirisa. Teži je od vazduha 1,9 puta. Zadržava se na najnižim mestima i svojim prisustvom istiskuje kiseonik, pa spada u grupu zagušljivaca. U velikim koncentracijama ima lako narkotično dejstvo. Distribuira se u (čeličnim plinskim bocama pod pritiskom) u količini od 3 kg i 10 kg, ali ga ima i u većim bocama, obično predviđenim za upotrebu u industriji. U domaćinstvu se uglavnom koristi za kuvanje, a nešto manje za zagrevanje jer bi ga za tu svrhu trebalo relativno mnogo. Pored toga, plin se sve više koristi i kao gorivo za automobile.
Premda su plinske boce atestirane na temperature preko 300 stepeni Celzijusovih, trebalo bi ih po pravilu držati najmanje metar udaljene od otvorenog plamena. Ovo se ne odnosi na štednjake koji imaju komoru specijalno projektovanu za držanje butan boce.
Pošto plinske boce uglavnom nabavljamo i menjamo sami, evo šta bi trebalo da znamo.
Prilikom svake zamene boce treba zameniti i zaptivač na holenderu. Ova gumica ima stvarno nisku cenu, a njenom zamenom možete preduprediti eventualnu nesreću.
Ako je plamen na gorioniku crvenkaste boje ili suviše dimi, najverovatnije je vreme za zamenu regulatora pritiska.
Ukoliko pored svih mera predostrožnosti ipak osetite miris propan-butana u vazduhu, zatvorite bocu, provetrite prostoriju u kojoj se boca nalazi, a zatim pokušajte da locirate mesto s kojeg ističe plin. To ćete najlakše postići penom (ni slučajno otvorenim plamenom!).
Kada pronađete uzrok, zamenite neispravni deo i ponovite pretragu penom, koju sami možete napraviti od vode i deterdženta za pranje posuđa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar