U trendu

Caka je u 1 sastojku: Paprike će biti sveže mesecima, a spanać nedeljama

Sve što vam treba je jedan jednostavan sastojak da produžite rok trajanja svežih proizvoda.

Blogerka o hrani i mama podelile su trikove za duže zadržavanje svežine hrane – od jagoda koje traju nedeljama i paprike do meseci.

Voli da štedi gde može kada je u pitanju kupovina hrane, a proširenje povrća pomaže joj da uštedi novac. Ejmi Lin Kros, 45-godišnjakinja iz Vašingtona, rekla je za Metro da pametan proces uključuje samo destilovano belo sirće.

Evo njenih omiljenih trikova za pripremu i skladištenje hrane koji pomažu u smanjenju bacanja hrane:

Paprike

Ami paprike mogu trajati do dva meseca nakon kupovine. Koristeći paprike koje je kupila na pijaci pre par meseci, nedavno je napravila čorbu – i kaže da je povrće bilo sveže kao onog dana kada ga je kupila. „Pranje i priprema paprika za pravilno skladištenje ne traje dugo i ne zahteva tonu posebnih, teško dostupnih sastojaka“, rekla je Ejmi.

Prvi korak je da napunite veliku posudu sa 10 šoljica vode i četvrtinom šolje destilovanog belog sirćeta. Ejmi zatim pušta paprike da se natapaju u mešavini vode i sirćeta dva minuta pre nego što ih izvadi i ostavi da se osuše na peškiru nekoliko sati. Važno je proveriti da li su paprike potpuno suve pre skladištenja. Ejmi to radi tako što ih seče na kockice, a zatim stavlja narezane paprike u tegle sa širokim grlom veličine litre u frižideru.

Spanać

Prateći isti metod pranja zelene salate – namakanje listova u istoj mešavini od 10 šoljica vode i četvrtine šolje destilovanog belog sirćeta dva minuta. Ejmi kaže da njen spanać traje čak tri nedelje nakon kupovine. Ejmi zatim vadi spanać iz kupke sa sirćetom i vrti ga u mašini za salatu pre nego što ga položi na peškir da se potpuno osuši.

Zatim stavite komad papirnog ubrusa na dno posude pre nego što dodate spanać. Ejmi zatim koristi staklenu posudu ili silikonsku kesu da najefikasnije čuva listove.

Kako piše teklic.hr, spanać možete da ohladite ako ga ima pre sledećeg odlaska u kupovinu. Ejmi je dodala: „Nema više kesa kašastog povrća koje se pokvari pre nego što ga upotrebite. Kada odem u prodavnicu jednom u tri nedelje, uvek tražim torbu u kojoj već nema mokrog lišća.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.