U trendu

Čarolija u saksiji: Prelepa biljka koja cveta čak 75 puta!

U moru neverovatnih vrsta, jedan cvet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželeti u svom domu ili vrtu je amarilis. Već samo ime cveta govori nam koliko je poseban.

Veliki raskošni cvetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastog sunovrata ili vitezove zvezde ulepšavaju prostor i u zimskim mesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom videli žele njegovom lepotom da obogate svoj životni prostor.

Naime, ova lukovičasta biljka potiče iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cvijeta u maju i junu, tako da ako mislite da ste zakasnili da je posadite – još niste.

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvetove u obliku trube. Cvetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, beloj boji, kao i u dvobojnoj varijanti, a tolika raznolikost čini ovu biljku vrlo privlačnom.

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvetova.

Neke od zanimljivosti cveta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju prečnik cvetova do šest centimetra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar