U trendu

Cela bašta mirisaće predivno: Evo gde je najbolje posaditi lavandu da bi raskošno cvetala

Zbog predivnog izgleda i aromatičnog mirisa, lavanda je mnogima najomiljeniji izbor za sadnju u bašti, naročito jer  je, uz sve svoje prednosti, i izuzetno otporna.

Ali, iako se prilično lako uzgaja i ne zahteva puno brige, čak i ona ima neke preduslove koje treba zadovoljiti kako biste dugotrajno uživali u njenom raskošnom rastu.

Gde je najbolje posaditi lavandu?

Lavanda će najbolje rasti izložena direktnom suncu i na otvorenoj poziciji u vrtu. Uz to, najbolje će joj odgovarati zemlja koja je vrlo propusna i ne zadržava mnoštvo vlage.

‘Svakako izbegnite sadnju na lokaciji koja je čak i deo dana u hladu jer će se vaša lavanda tamo mučiti da opstane’, napominje iskusni vrtlar Džek Saklif.

Orezivanje

Orezivanje je ključni postupak u brizi za lavandu jer bez njega biljka postaje drvenasta, suva i neatraktivna.

Redovnim uklanjanjem ocvalih delova, osiguraćete bogatiji rast novih izdanaka, a ovaj postupak svakako izvršite u kasnu zimu ili rano proleće kako biste je pripremili za puni cvat u leto.

‘Kod orezivanja, ostavite samo 15 centimetara biljke iznad tla te uklonite sve ocvale delove’, tvrdi Saklif.

Koliko često zalijevati lavandu?

Za razliku od većine baštenskog bilja, lavandi ne odgovara učestalo zalivanje, a prekomerne količine vode mogu naštetiti njenom rastu.

Stoga, lavandu zalivajte tek kada primetite da se zemlja potpuno osušila, piše Tporal.

Presađivanje i prihrana

Za najuspešniji rast lavande, presadite je svake dve do tri godine. Tokom ovog procesa, lavande neretko uvenu, ali to je sasvim normalna reakcija nakon koje sledi još raskošnije cvetanje.

Za kraj, tokom vegetacije u letnjim mesecima, zemlju jednom mesečno obogatite đubrivom, koje nije potrebno dodavati u hladnijem delu godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.