U trendu

Ceo balkon će predivno mirisati kao najlepši parfem: Ukrasite ga „kraljem cveća“

Posadite ovaj cvet negde na sunčanom, toplom i zaštićenom mestu, po mogućnosti u blizini mesta za sedenje da biste uživali u mirisu cveća

Jasmini su zimzelene ili listopadne penjačice sa upletenim stabljikama. Mogu biti letnji ili zimski, sa cvetovima koji su beli, žuti i povremeno crveni i ružičasti.

Svi jasmini imaju male cvetove u obliku zvezda sa slatkim i karakterističnim mirisom. Neki su nežni i pogodni samo za uzgoj u zimskom vrtu ili stakleniku, ali otpornije sorte su savršene za ozelenjavanje zidova ili ograde, pod uslovom da imaju žice koje ih podržavaju. Posadite jasmin negde na sunčanom, toplom i zaštićenom mestu, po mogućnosti u blizini mesta za sedenje da biste uživali u mirisu cveća.

Kako uzgajati jasmin

Uzgajajte jasmine u vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu na punom suncu, uz čvrstu potporu kao što su rešetke ili žice. Hranite jednom nedeljno đubrivom leti i malčirajte u jesen dobro istrulilim stajnjakom ili lisnom buđi. Skratite nakon cvetanja.

Gde uzgajati jasmin

Za najbolje rezultate, uzgajajte jasmin blizu zida ili ograde u vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu na zaštićenom, sunčanom mestu. Mnoge sorte će tolerisati senku, ali najbolje rade na punom suncu.

Takođe možete uzgajati jasmin u velikim saksijama.

Kako posaditi jasmin

Iskopajte rupu za sadnju i na dno dodajte dobro truli stajnjak ili kompost. Na teškim zemljištima dodajte pesak da biste pomogli drenažu. Obezbedite potporu pomoću ugaonog štapa, koji treba da bude usmeren u pravcu žica ili rešetke za kasniji rast.

Nega jasmina

Hranite jednom nedeljno đubrivom sa visokim sadržajem kalijuma tokom leta, vezujući mlade izdanke za njihov oslonac kada treba. Jasmine sa letnjim i zimskim cvetanjem orezujte nakon cvetanja. U jesen je dobra ideja malčirati oko osnove biljke dobro istrulilim stajnjakom, kompostom ili lisnom buđi.

Obe vrste jasmina mogu se mnogo orezati ako su prerasle svoje prvobitno mesto za sadnju. Pazite na snažan novi rast da biste se obučili u željeni oblik i prostor. Biljkama će biti potrebno nekoliko godina da ponovo počnu da cvetaju.

Kako razmnožavati jasmin
Jasmin se može razmnožavati slojevima ili reznicama. Sorte na otvorenom se najbolje razmnožavaju iz reznica tvrdog drveta koje se uzimaju zimi, ali nežne i stakleničke sorte najbolje su od mekog drveta ili poluzrelih reznica koje se uzimaju u proleće ili leto.

Uzgajanje jasmina

Jasmine je lako uzgajati bez ozbiljnih problema sa štetočinama i bolestima. Biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru mogu biti sklone štetočinama u staklenicima poput brašnaste bube i crvene paukove grinje , i pazite na lisne uši na otvorenim biljkama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)