Ceo život pogrešno peremo donji veš? Ovo pravilo morate da poštujete kako se bakterije ne bi širile na sve ostalo

Čarls Gerba je profesor mikrobiologije na Univerziteta u Arizoni i jedan od autora sprovedenog istraživanja o načinu pranja donjeg veša, a za koje je naveo da ga mnogi peru pogrešno.

„Temperatura na kojoj perete odeću ima najvažniju ulogu u kontroli patogena, a za pravilnu inaktivaciju, važno je da ga perete na najmanje 60 stepeni“, navode autori istraživanja, dok profesor Gerba dodaje da će oni koji peru donji veš na samo 30 do 40 stepeni, nastavljaju da šire bakterije na druge predmete, kao što su peškiri, pokrivači i posteljine, piše Blic Žena.

Istraživanjem iz 2021. godine utvrđeno je da jedan par gaća odrasle osobe sadrži 0,1 grama fekalija, a ako ne odaberemo dovoljno visoku temperaturu prilikom pranja, bakterije se mogu proširiti na ostatak veša u mašini.

„Najbolje je donji veš prati tek nakon što ste oprali ostale bitne stvari. Nakon toga, trebali bi da očistite samu mašinu tako da pokrenete ciklus prazan uz dodatak izbeljivača kako biste ubili sve preostale bakterije. Važno je uraditi to svaki put kada perete veliku količinu rublja“ , savetuje profesor mikrobiologije.

Tako stručnjaci preporučuju da se peškiri i donji veš peru na višim temperaturama. Idealno bi bilo na 60 stepeni ili više kako biste bili sigurni da ste uklonili bakterije. Za one koji brinu oko velike potrošnje struje ili će jednostavno uništiti tkaninu, mogu se poslužiti sredstvima za pranje koja ubijaju bakterije i na nižim temperaturama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.