Čišćenje i održavanje klima-uređaja

Leto je, a sa njim i češća upotreba klima-uređaja za hlađenje prostorija.

Zbog načina rada klima-uređaja (turbina ventilator koji se nalazi u unutrašnjoj jedinici klime uvlači vazduh iz prostorije koji je najčešće pun prašine, mikroorganizama i drugih oblika prljavštine) bilo bi dobro da pre početka pojačanog korišćenja klima-uređaja izvršite neke provere na sistemu.
Evo nekih detalja na koje treba obratiti pažnju.
Veliki deo spomenute prljavštine zadržava se na filterima za vazduh, pa njih treba redovno prati i dezinfikovati. Iako postoje namenski deterdženti i dezinficijensi za tu svrhu, sasvim dobro može poslužiti i obično sredstvo za pranje suđa.
Deo prljavštne koji ne uspe da se zadrži na filterima za vazduh dospeva na izmenjivač toplote, gde se stvara bio-film sastavljen od mikroorganizama i prljavštine. Pored toga što može da proizvede neprijatan miris, ovaj sloj ima i izolaciona svojstva. Zbog toga je neophodno detaljno oprati izmenjivač toplote, a zatim ga dezinfikovati.
Pošto se na izmenjivaču, pored hlađenja, odvija i proces kondenzacije vlage iz okoline, neophodno je očistiti i posudu za otkapavanje (drenažu) kako bi se sprečila pojava plesni ili razvoj mikroorganizama kojima takvi uslovi odgovaraju za rast, što bi opet dovelo do širenja neprijatnih mirisa ili i do začepljenja kondenzacionog creva i prelivanja kondenza iz uređaja.
Za ovu proveru i čišćenje nije potrebno – niti je poželjno – demontirati klimu. Ukoliko ipak niste sigurni da biste to uspeli sami da odradite, pozovite neki od servisa za montažu i održavanje klima. Oni će vam rado izaći u susret i rešiti ove probleme, naravno, uz adekvatnu novčanu nadoknadu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.