Čišćenje varjača i drvenih posuda nikada nije bilo lakše: Trikovi koji će učiniti da izgledaju kao nove

Sve sastojke sigurno već imate u kući

Drvene kašike i varjače su koristan alat u kuhinji, ali zbog učestalosti njihove upotrebe mogu da ispucaju, upiju ostatke hrane i promene boju.

Većina domaćica smatra da će ovaj problem uspeti da reši stavljanjem varjača i drvenih kašika za med u mašinu za pranje sudova, i ne sluteći da će ih tako ili u potpunosti uništiti ili će im skratiti životni vek. Isti je slučaj i sa drvenim posudama, koje su se nedavno vratile u modu i ima ih u gotovo svakom domaćinstvu u Srbiji.

Varjače i drveno posuđe trebalo bi odmah nakon upotrebe isprati toplom vodom, pokupiti papirnim ili pamučnim ubrusom preostale kapljice i ostaviti da se suše.

Ukoliko drvene posude i varjače spustite u vodu, to može da podstakne širenje bakterija, ali i da dovede do pucanja drvenih predmeta.

Na sreću, postoje jednostavna rešenja i sredstva za održavanje čistoće drvenih sudova i varjača.

So

Kada čistite drveni pribor, upotreba vruće sapunice može da pomogne u ispiranju bakterija. Još jedan koristan savet je da na vrh drvene kašike sipate veću količinu krupne soli, pa da prelazite preko nje polovinom limuna dok se so potpuno ne otopi.

Limun će pomoći u uklanjanju mirisa, a u kombinaciji sa solju ukloniće i tvrdokorne mrlje. Kada završite, isperite drvene posude i varjače hladnom vodom i ostavite ih da se osuše.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je efikasno sredstvo za uklanjanje mrlja i mirisa sa drvenih površina. Pospite predmete sodom bikarbonom, a zatim nakapajte malo limunovog soka na vrh.

Čistom krpom ribajte zamrljano mesto pre nego što isperete rastvor za čišćenje. Drvene predmete koje ste očistili na ovaj način ostavite da se osuše leti na suncu, zimi na sobnoj temperaturi.

Belo sirće

Drvene kašike možete očistiti i dezinfikovati vodom i sirćetom. U bočicu sa raspršivačem ulijte vodu i sirće u razmeri 1:10 u korist vode, stavite drvene predmete na papirni ubrus, a zatim ih poprskajte rastvorom koji ste napravili.

Pustite da rastvor deluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom i ostavite drvene posude i varjače da se osuše.

Izbeljivač

Za naročito tvrdokorne mrlje i uporne neprijatne mirise koji su se uvukli u drvene posude i varjače, od koristi može da bude kratkotrajno natapanje u blagom rastvoru za izbeljivanje.

Sipajte vruću vodu u veliku posudu, dodajte malo izbeljivača (odnos vode i izbeljivača trebalo bi da bude 1:20 u korist vode), pa spustite drvene predmete koje želite da očistite i ostavite ih da odstoje u ovom rastvoru nekoliko minuta.

Isperite dobro predmete vrućom vodom. Kašiku osušite ubrusom, a zatim pustite da se osuši na vazduhu.

Ovu metodu treba koristiti samo u krajnjem slučaju, jer nije idealno rešenje za drvene predmete.

Šmirgla

Ako se sve druge gorenavedene metode pokažu neefikasnim u uklanjanju mirisa i mrlja, možete koristiti  papir sa šmirglom za uklanjanje površinskog sloja drveta. Ova metoda će učiniti drveni pribor glatkim i čistim.

Ova metoda se ne preporučuje za ručno izrađene ili obložene varjače.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.