U trendu

Čisti kuću, a i dušu: Zbog njegovog lekovitog dejstva, svi bi trebali da ga imamo u kući

Paljenje tamjana nije namenjeno samo u okvirima crkvenog obreda, već je poželjno povremeno koristiti ga i kod kuće kako bi se dom očistio i zamirisao. Ova aromatična smola dobija se iz drveta Bosvelija, koji raste širom Azije i Afrike, takođe je jedan od najstarijih poznatih mirisa na svetu.

Njime se trgovalo još pre 5.000 godina na Arabijskom poluostrvu i u severnoj Africi, gde je bio vredan poput zlata, a zbog svojih svojstava u Egiptu je korišćen za balzamovanje mumija.

Koristi se u lečenju i aromaterapiji.

U akuvrdurskoj medicini, indijski tamjan (boswellia serrata) koristi se već hiljadama godina za lečenje artritisa, zaceljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sistema i zaštitu od patogenih mikroorganizma.

Prema ajurvedi, svakodnevno kađenje tamjanom u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima, bukvalno pročišćava vazduh u kući.

Od davnina se koristi na Bliskom istoku za održavanje zdravlja usne šupljine. Tamošnji ljudi imaju običaj da žvaću smolu tamjana, zbog boljeg zdravlje zuba i desni, jer ima antimikrobna svojstva i sprečava infekcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar