Čisti rđu, kamenac, fleke. Ova čudesna namirnica najbolje čisti baš svaku površinu

Čišćenje kuće, rđe, kamenca i mikrotalasne je veoma težak posao s obzirom na to da se masnoća, bakterije i razne prljavštine skupljaju kao lude.

Domaćice koriste razna sredstva za čišćenje.

Uklanja kamenac
Jabukovo sirće možete koristiti za čišćenje gotovo svih površina u kući, a odličan je i za uklanjanje neprijatnih mirisa.

Univerzalna pasta za čišćenje

Pomešajte 1/4 šoljice sode bikarbone i jedne supene kašike tečnog deterdženta. Dodajte belo destilovano sirće i dobićete kremastu smesu spremnu za čišćenje kuće.

Sirće je odlično rešenje za čišćenje kamenca, a možete biti sigurni da neće oštetiti površinu koju čistite.

Pomešajte dve supene kašike soli i jedne kašike belog sirćeta i dobijenom pastom čistite kamenac.

Čisti rđe s metalnih predmeta
Predmetima poput šrafa možete vratiti sjaj ako ih stavite u posudu s prokuvanim sirćetom. Dobro ih isperite pod mlazom vode da sirće ne bi oštetilo metal.

Čisti bokale i kuvalo za vodu
Jednom nedeljno umesto čiste vode, prokuvajte razređenu tečnost vode i sirćeta. Na taj način uklonićete kamenac iz unutrašnjosti aparata. Tako će delovati i tečnost na sobnoj temperaturi, ali će postupak biti nešto duži, odnosno biće potrebno da sirće deluje sat ili dva. Tada isperite kuvalo s običnom vodom.

Čisti glavu tuša
Zagrejte sirće da bude vruće, ne proključalo i onda namočite glavu tuša u tečnost. Kamenac možete ukloniti i ako sirće namočite na krpu i njom umotate dršku tuša Ostavite je tako prekrivenu krpom od 20 minuta do pola sata da deluje. Veoma je praktično za metalne delove koje ne možete uroniti u posudu, a ukoliko bude potrebno ponovite postupak još jednom.

Očistite tuš uz sirće i sodu bikarbonu.

Riba WC šolju
Sipajte u šolju razređeno belo sirće i pustite da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Operite s četkom i pustite vodu.

Čisti odvode u kući i kantu za smeće
Napravite mešavinu od 1 šoljice sode bikarbone i jedne šoljice toplog belog destilovanog sirćeta. Ostavite da deluje nekih pet minuta, a zatim pustite toplu vodu u odvod da se ispere. Napravite razmeru od pola šoljice sode bikarbone i pola šoljice tople vode i time očistite kantu za smeće i uklonite neprijatne mirise.

Čisti mikrotalasnu
Pomešajte 1/2 šoljice belog destilovanog sirćeta i 1/2 šoljice vode i to ulijte u posudu koju smete da stavite u mikrotalasnu i upalite da se ugreje. Para će očistiti sve pore u unutrašnjosti mikrotalasne i ukloniti sve mirise hrane.

Nakon toga, prebrišite s čistom i suvom krpom.

Čisti mašinu za pranje sudova
1 šoljicu belog destilovanog sirćeta stavite u mašinu i upalite je da odradi celo jedno pranje. Postupak ponovite jednom mesečno. Na taj način ćete ukloniti sve neprijatne mirise i ukloniće se ružni tragovi deterdženta.

(Espreso)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.