U trendu

Čudo od biljke tera moljce i insekte jednom zauvek plus je i lek za svašta nešto

Moćna biljka

Od glavobolje do nesanice i depresije kapi lavande su se vekovima koristile kao narodni lek za mnoge zdravstvene probleme. Međutim, ovo eterično ulje jakog mirisa možete da upotrebite i za druge svrhe u domu, a evo i koje:

1. Lavanda tera insekte i moljce
Vrećica osušene lavande je neophodna u vašem garderoberu ako hoćete da moljci ostanu gladni, a kaputi čitavi. Osim toga, miris i svežina odeće je zagarantovana jer, pored lavande, nemoguće je osetiti nešto drugo.

2. Lavanda u službi nege
Mnogi kozmetički preparati u sebi sadrže lavandu. Naime, mnoga istraživanja su pokazala da lavanda usporava starenje i regeneriše kožu, pa ne čudi što se nalazi u raznim kupkama i losionima.
Da biste iskoristili dobrobiti ove moćne biljke, predlažemo da nekoliko kapi ulja sipate u proizvod kojim se kupate. Takođe, možete da dodate i u šampon za kosu.

3. Sredstvo za osvežavanje prostora
Sredstva za pranje podova, ali i drugih površina u kući, često znaju da budu oporog mirisa i agresivna, zato je za osvežavanje prostorije i podova najbolje staviti nekoliko kapi ulja lavande u vodu i tom tečnošću prebrisati površine.

4. Lavanda je antiseptik
Lavanda je odličan antiseptik, a njena prednost u odnosu na druge leži u tome što, kada nanesete kapi ovog eteričnog ulja na mesto gde je koža upaljena, ono vas neće peći.

5. Inhalacija lavandom
Inhalacija lavandom je idealna za one koji kubure sa respiratornim problemima. Potrebno je samo da sipate nekoliko kapi lavande u vrelu vodu, stavite glavu iznad šerpe, prekrijete se peškirom i duboko udišete i izdišete. Međutim, ako ne možete da izdržite vrelinu, možete da stavite nekoliko kapi ulja na pamučnu krpu i udišete nekoliko minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)