U trendu

Curi vam frižider? Ovo su 4 razloga za noćnu moru svake domaćice

Ništa gore nego kad uđete u kuhinju da ne što obavite a sačeka vas bara vode oko frižidera. Onda prvo rešavate novonastalu situaciju, pa tek ono zbog čega ste došli do kuhinje. Istina je da smo samo privremeno otklonili problem.

Curenje vode iz frižidera je uobičajena i dosadna situacija, ali tako se može pokvariti hrana, a dno frižidera i neke police postaju prljavi, što nikako nije dobro za higijenu. Međutim, možete sami srediti stvar.

Sprečavanje curenja vode iz frižidera u budućnosti može postati deo vaše nedeljne rutine, kada čistite frižider pre nego što u njega ubacite nove namirnice. U nastavku, stručnjaci za hlađenje savetuju zašto vaš frižider propušta vodu i kako to brzo popraviti.

Odvod za odmrzavanje je blokiran

Začepljen odvod za odmrzavanje je najverovatniji uzrok curenja vode iz frižidera. Verovatno je blokiran ostacima hrane, što onda izaziva nakupljanje vode, koja se zatim pretvara u led. Ovo sprečava da se kondenzacija u frižideru odvodi; umesto toga, nakuplja se na dnu frižidera ili na policama, natapajući i uništavajući hranu na njima. Da biste sprečili stvaranje vode unutar uređaja, uverite se da često čistite odvodni otvor. Ovo možete očistiti mekim sredstvom za čišćenje slamki ili cevi za najbolje rezultate.

 Vodovod je zapušen

Ako ispod vašeg frižidera ima izlivanja, verovatno je da je vod za dovod vode blokiran. Linija za dovod vode je ono što isporučuje i rashlađenu vodu i led u dispenzer za piće na vašem frižideru. Ako se začepio ili pocepao, biće potrebno brzo rešenje. Da biste očistili zaleđen vod za dovod vode, isključite frižider, a zatim proverite da li je ventil za zatvaranje zatvoren bez ikakvih curenja ili pregiba. Ovaj ventil se obično može nalaziti ispod sudopere ili iza frižidera. Vrlo često će led biti odgovoran za blokadu, pa će frižider morati da ostane isključen dva sata dok se odmrzava. U slučaju pucanja na dovodnoj liniji, ovo je jeftino zameniti novim i lako se ponovo instalira.

Frižider je postavljen neravnomerno

Frižideri se obično postavljaju sa blago podignutim prednjim krajem; ovo omogućava rashladnoj tečnosti da teče, što znači da se kondenzacija ne nakuplja, a kasnije i lokve ispod frižidera. Međutim, ako je vaš frižider isključen, posebno ako je nagnut napred, verovatno je da se kondenzacija nakuplja i da uzrokuje curenje vode iz frižidera. Možda bi trebalo da još jednom proverite da li je vaš frižider na ravnoj površini i da nije ni na koji način neuravnotežen. Ako jeste, zaptivka na vašim vratima se možda ne zatvara pravilno i kondenzovana voda neće izlaziti niz odvodni otvor, pa proverite da li su noge frižidera pravilno podešene – ako je ispravno, kada ostavite vrata odškrinuta, trebalo bi da polako se sam zatvori

Vrata su ostala otvorena ili ne dihtuju dobro

Ako frižider propušta vodu i ne deluje dovoljno hladno, možda se vrata ne zatvaraju kako treba zbog nakupljanja leda. Uklonite sve predmete i temeljno odmrznite frižider sa zamrzivačem da biste rešili ovaj problem. Ovaj zadatak bi trebalo da se obavlja svakih šest meseci kako bi se osiguralo da frižider radi što je moguće efikasnije. Ili je možda guma na vašem frižideru postala istrošena, što znači da vrata frižidera nikada nisu pravilno zatvorena? U tom slučaju će biti potrebna nova zaptivka koju ćete morati da nabavite od proizvođača vašeg frižidera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.