U trendu

Curi vam voda iz frižidera? Evo šta je uzrok i kako da sanirate problem bez majstora

Curenje vode iz frižidera je problem koji nervira mnoge domaćice, pogotovo ako kapljice vode odlaze na hranu. Osim toga, ovaj problem za sobom ostavlja i nered na policama frižidera, te morate stalno da ga čistite i da uklanjate vodu. Ako imate problem s curenjem vode iz frižidera, sigurno se pitate zbog čega on nastaje i kako da ga se rešite, a ovo su najčešći razlozi.

Odvod za odmrzavanje je blokiran

Začepljeni odvod za odmrzavanje najverovatniji je uzrok curenja vode iz frižidera. Verovatno je blokiran ostacima hrane, što uzrokuje nakupljanje vode koja se zatim pretvara u led. Time se sprečava isticanje kondenzacije iz frižidera: umesto toga, skuplja se na dnu frižidera ili na policama, natapajući i uništavajući hranu koja se čuva na njima. Da biste sprečili stvaranje vode unutar uređaja, često čistite odvodni otvor. Možete da ga očistite nekom slamčicom ili sredstvom za čišćenje cevi. Ako ovo ne uspe, možete da pokušate da isperete odvod frižidera toplom vodom uz pomoć pipete. Ako ni to ne uspe, možda ćete morati da pomerite frižider od zida, pronađete odvodnu cev za odmrzvanje i očistite sigurnosni gumeni ventil koji bi mogao da bude mesto gde je nastala blokada.

Začepljen je dovod vode

Ako se ispod frižidera stvaraju vodene lokve ili ako ledomat ne radi isprvno, verovatno je začepljen dovod vode koji će biti potrebno brzo popraviti. Isključite frižider i zatim proverite da li je ventil zatvoren bez ikakvih curenja ili savijanja. Ovaj ventil najčešće se nalazi ispod sudopere ili iza frižidera. Vrlo često, led će biti odgovoran za nastalu blokadu, tako da će frižider morati da ostane isključen dva sata dok se ne odmrzne. U slučaju pukotine na dovodnoj cevi, jeftino je zameniti je novom i lako ponovo postaviti.

Frižider ne stoji ravno

Frižideri se obično postavljaju s blago podignutim prednjim delom – to omogućuje neometan protok rashladne tečnosti, što znači da se ne nakuplja kondenzacija i naknadne lokve ispod frižidera. Međutim, ako je vaš frižider neispravan, naročito ako je nagnut prema napred, verovatno se nakuplja kondenzacija i uzrokuje curenje vode iz frižidera. Stoga nije loša ideja još jednom proveriti da li vaš frižider stoji na ravnoj površini. Ako sto, onda se možda vrata ne zatvaraju pravilno i kondenzovana voda neće oticati niz odvodni otvor. Zato proverite da li su nožice frižidera ispravno podešene – ako jesu, kad ostavite vrata odškrinuta, trebalo bi da se polako zatvore sama od sebe.

Vrata frižidera su bila ostavljena otvorena

Ako iz frižidera curi voda, a on ne hladi dovoljno, moguće je da se vrata ne zatvaraju pravilno zbog nakupljanja leda. U ovom slučaju ispraznite frižider i temeljno odmrznite. Inače, odmrzavanje frižidera preporučljivo je da radite svakih šest meseci kako biste bili sigurni da frižider radi što efikasnije. Uzrok curenja mogla bi da bude i istrošena brtva, što znači da vrata frižidera nikada nisu dobro zatvorena. U tom slučaju biće potrebna nova brtva koju ćete morati da nabavite od proizvođača frižidera. Ali pre toga, nije loša ideja da očistite gumu na vratima jer često nečistoća onemogućuje dobro zatvaranje. Ako ste proverili odvodni otvor, dovod vode, flaše s poklopcima, brtvu na vratima i položaj frižidera, a voda i dalje curi iz vašeg uređaja, možda je vreme da pozovete stručnjake koji će vam rešiti problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.