U trendu

Curi vam voda iz frižidera? Ovo su mogući razlozi, ali i načini kako da rešite problem

Pitate se zašto iz vašeg frižidera curi voda? Ovaj čest i neprijatan problem, može uništiti hranu, čini dno frižidera i police u njemu prljavim i ljigavim, a uz sve to nije dobro ni po pitanju higijene. Srećom, ovaj problem, uz nekoliko stručnih saveta, lako je rešiti.

Zbog vode koja curi iz frižidera, mnogi odmah posumnjaju na neispravan uređaj. Ali, vrlo je verovatnije da je uzrok nakupljanju vode u frižideru začepljen odvod za odmrzavanje ili dovoda vode. Međutim, postoji i nekoliko drugih razloga.

Zato, ako ste primetili da voda kaplje na dno nakon čišćenja frižidera ili se skuplja ispod njega, evo uzroka i jednostavnih rešenja, korak po korak.

Odvod za odmrzavanje je blokiran

Začepljen odvod za odmrzavanje najverovatniji je uzrok curenja vode iz frižidera. Verovatno je blokiran ostacima hrane, što zatim uzrokuje nakupljanje vode koja se zatim pretvara u led. Time se sprečava isticanje kondenzacije iz frižidera; umesto toga skuplja se na dnu frižidera ili na policama, natapajući i uništavajući hranu koja se čuva na njima.

Kako biste sprečili stvaranje vode unutar uređaja, često čistite odvodni otvor. Možete ga očistiti mekom slamčicom ili sredstvom za čišćenje cevi. Ako ovo ne uspe, možete pokušati da isperete odvod frižidera toplom vodom uz pomoću pipete. Ako ni to ne uspe, možda ćete morati da pomerite frižider od zida, pronađete odvodnu cev za odmrzavanje i očistite sigurnosni gumeni ventil koji bi mogao da bude mesto gde je nastala blokada.

Začepljen je dovod vode

Ako se ispod frižidera stvaraju vodene lokve ili ako ledomat ne radi ispravno, verovatno je začepljen dovod vode koji će biti potrebno brzo popraviti. Kako zaleđenu dovodnu vodu, isključite frižider i zatim proverite da li je ventil zatvoren bez ikakvih bez curenja ili savijanja. Ovaj ventil najčešće se nalazi ispod sudopere ili iza frižidera. Vrlo često, led će biti odgovoran za nastalu blokadu, tako da će frižider morati da ostane isključen dva sata dok se ne odmrzne. U slučaju pukotine na dovodnoj cevi, jeftino je zameniti je novom i lako ga je ponovo postaviti.

Flaše ili tetrapak nisu dobro zatvoreni

Zvuči jednostavno, ali pre svega proverite jesu li sve posude s tečnostima u frižideru dobro zatvorene. Vrlo često uzrok curenja bude ne zatvorena flaša nekog napitka ili mleko iz tetrapaka.

Frižider ne stoji ravno

Frižideri se obično postavljaju s blago podignutim prednjim delom; to omogućuje neometan protok rashladne tečnosti, što znači da se ne nakuplja kondenzacija i naknadne lokve ispod frižidera. Međutim, ako je vaš frižider neispravan, naročito ako je nagnut prema napred, verovatno se nakuplja kondenzacija i uzrokuje curenje vode iz frižidera.

Stoga nije loša ideja još jednom proveriti da li vaš frižider stoji na ravnoj površini. Ako je, onda se možda brtva na vratima ne zatvara pravilno i kondenzovana voda neće oticati niz odvodni otvor. Zato proverite jesu li nožice frižidera ispravno podešene – ako su jesu, kad ostavite vrata odškrinuta, trebalo bi da se polako zatvore sama od sebe.

Vrata frižidera su bila ostavljena otvorena ili je brtva na njima neispravna

Ako iz frižidera curi voda, a on ne hladi dovoljno, moguće je da se vrata ne zatvaraju pravilno zbog nakupljanja leda. U ovom slučaju ispraznite frižider i temeljno odmrznite. Inače, odmrzavanje frižidera preporučljivo je da radite svakih šest meseci kako bi bili sigurni da frižider radi što efikasnije.

Uzrok curenja mogla bi da bude i istrošena brtva, što znači da vrata frižider nikada nisu dobro zatvorena. U tom slučaju biće potrebna nova brtva koju ćete morati da nabavite od proizvođača frižidera. Ali pre toga, nije loša ideja očistiti gumu na vratima jer često nečistoća onemogućuje dobro zatvaranje.

Ako ste proverili odvodni otvor, dovod vode, flaše s poklopcima, brtvu na vratima i položaj frižidera, a voda i dalje curi iz vašeg uređaja, možda je vreme da pozovete stručnjake. U tom slučaju najbolje je prvo kontaktirati proizvođača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.