U trendu

Čuvate hranu u praznoj kutiji od sladoleda? Drugi put ćete dobro razmisliti!

Plastične ambalaže su obično jednokratne, ali mi često imamo naviku da ih sačuvamo i koristimo za skladištenje nekih namirnica. Plastična ambalaža za pakovanje namirnica koje konzumiramo u određenim uslovima može biti štetna po naše zdravlje. Ipak, budući da se redovno testira, rizik je minimalan.

Oprez je, međutim, potreban zbog pogrešnog odabira plastike za pakovanje pojedine vrste hrane, neadekvatnog rukovanja plastičnom ambalažom. U tim slučajevima određeni spojevi iz ambalaže mogu preći na hranu, što dugoročno gledano, može biti štetno po zdravlje.

Taj prelaz iz plastične ambalaže na hranu zavisi od niza faktora, kao što su temperatura i vreme neposrednog dodira ambalaže sa hranom, kao i od vrste hrane. Na primer, ako kiselu ili masnu hranu pakujete u kutije od sladoleda, štetni spojevi iz ambalaže mogu preći u hranu, što može promeniti kvalitet hrane, njen ukus i miris.

Plastične posude inače nisu najbolje rešenje za držanje hrane jer svaki put kada nešto stavite u nju, plastika u dodiru sa hranom ispušta štetne materije. Putem hrane, takve materije dospevaju u organizam, zbog čega je najbolje da ih zamenite staklenim posudama. Takođe, još jedan način da skladištite hranu u frižideru, jeste da ih držite u vakumiranim posudama i ne duže od 4 dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar