U trendu

Čuvate lekove u kupatilu? Prestanite!

Kad živa u termometru premaši dvadeset pet stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje je držati u prostoriji koja je zaštićena od svetlosti, vlage i direktnog izvora toplote

Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo logičan izbor za kućnu apoteku? Ako pitate stručnjake, odgovor je – ne.

Čak, farmaceuti kažu da je kupatilo ubedljivo najgore mesto za skladištenje lekova.

Naime, lekovi u kupatilu izloženi su velikoj vlažnosti vazduha, što može da utiče na to da oni izgube na delotvornosti, poručuju iz Udruženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi i za neotvorene kutije i bočice.

U frižideru čuvajte samo one lekove na kojima piše da se čuvaju na niskim temperaturama.
Većinu lekova trebalo bi čuvati na temperaturi između petnaest i dvadeset pet stepeni. U frižideru čuvajte samo one lekove na čijim je pakovanjima izričito navedeno da bi trebalo da budu skladišteni na niskim temperaturama.

Kad živa u termometru premaši dvedeset pet stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje je držati u prostoriji zaštićenoj od svetlosti, vlage i direktnog izvora toplote.

Ukoliko lek ne čuvate na adekvatan način, on može da promeni organoleptička svojstva. Neretko se dešava da lek koji stoji u kupatilu ili u kuhinji promeni boju, konzistenciju, ukus i miris, a sve to negativno utiče na njegovu delotvornost.

Ipak, postoje lekovi koje bi preko leta svakako trebalo čuvati u frižideru. To su, na prvom mestu, antibiotici, jer oni na sobnoj temperaturi gube stabilnost i delotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore i insulinske injekcije trebalo bi čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa.

Stručnjaci upozoravaju da lekove ne bi trebalo čuvati na temperaturama manjim od nule, jer će se zamrznuti, što može da dovede do smanjenja njihove delotvornosti. Kreme, masti, gelovi i melemi promeniće konzistenciju i dobiti grudvice, promeniti boju i poprimiti čudan miris. Ukoliko se to dogodi, nemojte ih koristiti, jer ne samo što neće biti efikasni, već mogu da izazovu promene na koži koje će iziskivati dodatno lečenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.