U trendu

Cveće u kući

U prodavnicama cveća moguće je pronaći biljke za bilo koje uslove: za tople, hladne, vlažne, osunčane, senovite prostore; takoreći ne bi trebalo da bude problem da nađete biljku za bilo koji deo stana ili kuće. Nećemo ovde govoriti o pojedinim vrstama kućnog cveća, nego ćemo se više posvetiti nekim opštim pravilima kojih se treba pridržavati ako ste preuzeli odgovornost za odgajanje kućnih biljaka.
Na rast biljaka utiču zemljište, vazduh, vlažnost, svetlo, hranljive materije. Za početak, veoma je bitno obezbediti dobru zemlju za vegetaciju iz saksije. Kod nas se pod imenom zemlja za cveće prodaje velik broj proizvoda različitog kvaliteta i sastava. Evo nekoliko kriterijuma koje bi kvalitetna zemlja za cveće morala da zadovoljava:

  • biljke u njoj moraju imati stabilan oslonac;
  • mora biti dovoljno rastresita da obezbedi dobro provetravanje;
  • ne sme u njoj biti korova ni parazita bilo koje vrste.

I kućne biljke kao i one u bašti imaju tu nezgodnu osobinu da rastu, pa ih je neophodno presađivati u veće posude (saksije). U zavisnosti od vrste, presađivanje je potrebno svake godine ili tek posle više godina. Pouzdan metod da utvrdite da je presađivanje neophodno jeste da pogledate da li se kroz rupu na dnu saksije vide žile korena (neki put čak i izbiju kroz taj otvor). Idealno vreme za presađivanje je u proleće, izuzev za one vrste koje u to vreme cvetaju, njih presađujete kada završe s cvetanjem. Za presađivanje koristite posude s otvorom na dnu, a dobro je i da na dno saksije postavite kamenčiće za drenažu. Prvih četiri do šest nedelja posle presađivanja biljke nemojte dohranjivati đubrivima i oprezno ih zalivajte.
Mnoge vrste kućnih biljaka kao što su kaktusi, orhideje pa i mnogo manje egzotične vrste zahtevaju dohranjivanje đubrivima, a o potrebama svake vrste trebalo bi se obavestiti iz literature ili pitati za savet nekog verziranog. Biljke đubrimo za vreme rasta od marta do avgusta, a đubrivo mora da sadrži potrebne hranljive materije u zahtevanim količinama.
Zalivanje je takođe bitan detalj. Potrebu za vodom najčešće će diktirati temperatura prostorije u kojoj držite biljku i njene individualne osobine (nije neophodno „udaviti“ biljku, izuzev ako nije reč o nekoj hidrokulturi, kao što je bambus, na primer). Vlažnost zemlje u saksiji proverite dodirom, pogledom ili podizanjem saksije (ukoliko je lakša nego obično, znači da u njoj nema dovoljno vode). Za zalivanje možete koristiti kišnicu ili vodu iz slavine. Ako biljke zalivate vodom iz slavine, dobro bi bilo da je spremite unapred i pustite da odstoji jer će se tako istaložiti deo kamenca iz nje. Biljke zalivajte vodom koja je zagrejana do sobne temperature.
Potrebe za osvetljenjem takođe su različite od vrste do vrste biljaka, pa se i o ovom problemu valja obavestiti iz literature ili kod stručnog lica. U svakom slučaju, svakoj biljci je neophodna svetlost u većoj ili manjoj količini.
Bez obzira na mnoštvo detalja o kojima treba povesti računa, uzgajanje cveća u kućnim uslovima može predstavljati pravo zadovoljstvo. Uz to ćete na ovaj način poboljšati i kvalitet stanovanja – biljke isparavanjem prirodno regulišu vlažnost u prostoriji, a pored toga filtriraju puno štetnih materija koje se nalaze u vazduhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.