U trendu

Cveće u vazi će vam potrajati mnogo duže ako vodi dodate ova 2 sastojka

Iako su buketi sveže ubranog cveća omiljeni ukras u domovima, veoma su kratkog roka trajanja, pa već nakon nekoliko dana počinju da venu. Uz nekoliko trikova je ipak moguće da vam cveće duže krasi dom.

Pre nego što vazu napunite vodom, potrebno je oprati je toplom vodom i pustiti da se prirodno osuši.

Količina vode kojom će se posuda nakon pranja napuniti zavisi od vrste cveća. Biljke sa drvenastim stabljikama, poput ruža, zahtevaju više vode, čak dve trećine zapremine vaze. Ako je u pitanju cvet meke stabljike, kao što je lala, dovoljno je napuniti polovinu vaze.

Takođe, cveće nije dobro da stavljate u mnogo hladnu vodu. Najbolja je mlaka i odstajala voda, a dobro je i odmah skinuti listove sa stabljika jer se tako hranjivi sastojci neće trošiti i na lišće.

Trajanje cveća produžava se ako sprečite razvoj bakterija i dodatno prihranite cveće.  To ćete postići ako na litar vode u vazi dodate dve kašike belog sirćeta koji deluje antibakterijski i dve kašike šećera koje će nahraniti biljke.

Postoje i drugi slični trikovi pa se preporučuje da u vodu stavite smrvljenu tabletu aspirina, bakarni novčić, prstohvat soli, sodu bikarbonu, tabletu multivitamina ili nekoliko kapi votke. Time se rok trajanja rezanog cveća može produžiti i na više od desetak dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar