U trendu

Cveće uz koje će vaša terasa i tokom jeseni izgledati čarobno (foto)

Stigla je jesen, a hladno vreme i kiša već su polako najavili ovo godišnje doba. Osim nas, promenama temperature se moraju prilagoditi i biljke na našim terasama ili u baštama.

Tokom letnih dana uživamo u raskošnoj boja cveća, a to ne mora da prestane ulaskom u njegovu poslednju etapu. Uz samo nekoliko biljaka i najmanja terasa možemo učiniti pravom jesenjom oazom. Pritom samo treba paziti na to da biramo biljke koje mogu preživeti prve magle i hladnije večeri i noći, kao i one kojima nije nužna celodnevna sunčeva svetlost.

Ono što im je zajedničko je to što sve one zahtevaju minimalnu brigu, a vaše će balkone, prozore i vrtove nedeljama, pa i mesecima činiti šarenima.

Koje god biljke odabrali, uživajte u svakom njihovom novom cvetu i iskoristite svaki topli trenutak u svojoj maloj oazi.

Zvezdan

Foto: Guilhem VellutCC BY 2.0

Za ljubitelje ružičastih i ljubičastih tonova idealan dodatak terasi, vrtu ili prozorskoj dasci je zvezdan. Reč je o trajnici koja raste u malim žbunovima, a poznato je preko 170 vrsta. Ime su dobili po tome što svojim malim raspršenim laticama zaista podsećaju na zvezdu.

Kako je reč o zimzelenoj biljci, zahteva minimalnu brigu, a budući da ga u kasno leto i ranu jesen rado posećuju bube, s ovom biljkom ćete zaista i na najmanjem balkonu imati pravi doživljaj prirode.

Tustika ili krasula

Foto: Andy / Andrew FoggCC BY 2.0

Tustika, koja je kod nas poznatija kao krasula ili japansko drvo novca, svojim izgledom podseća na manju verziju stabla, a ono što je najbolje je to što se nakon rane jeseni može preneti u kuću pa je tada možete tretirati kao kućnu biljku.

Dovoljno je zalivati je jednom mesečno, a i tada ne preterivati količinski, jer pripada porodici sukulenata, koji su poznati po tome što jako dugo u svojim mesnatim listovima zadržavaju vodu.

Iako ćete je sada u cvećara,a pronaći kao isključivo zelenu, tokom hladnijih meseci iznenadiće vas svojim zvezdolikim belim ili ružičastim listovima.

Japanska šumarica

Foto: cultivar413CC BY 2.0

Za ona mesta koja skoro nikada ne vide sunce savršen izbor je japanska šumarica. Reč je o trajnoj zeljastoj biljci iz porodice žabnjaka, a vrlo se lako može prepoznati po nežnim belim cvetovima sa žutim prašnicima. Elegantne stabljike, koje mogu da narastu i više od metra, zajedno sa svojim cvetovima pružaju svoje najbolje ruho od kraja avgusta do oktobra, piše Zadovoljna.hr.

Međutim, ako imate kućne ljubimce, pripazite na to da ne dolaze u kontakt s ovom biljkom jer je za njih otrovna.

Dan-noć

Foto: Tatters ✾CC BY 2.0

Naizgled krhki cvet dan-noć savršen su izbor kada biramo kasnu letnju i ranojesenju paletu biljaka. Štaviše, toliko su otporne da mogu da prežive čak i na temperaturama do -23 stepeni Celzijusa, što ih čini zaista prvim izborom za nedelje i mesece pred nama.

Lako ih je prepoznati po baršunastom petolisnom cvetu s dve latice u gornjem delu, dve sa strane i jednom u donjem delu cveta. Moguće ih je pronaći u zaista različitima bojama: od bele, žute, do ljubičaste, plave, narandžaste, crvene, tamnoplave, a ono što im takođe ide u prilog je to što mogu da uspevaju i u senovitom području.

Dakle, ako imate terasu ili vrt okrenut prema severnoj ili zapadnoj strani sveta, dan-noć to neće sprečiti u njihovom rastu.

Ukrasni kelj

Foto: Emma ForsbergCC BY 2.0

Savršen sklad zelene i tamnoružičaste boje, koji svojim izgledom podseća na povrće, jer to zapravo i jeste, je ukrasni kelj. Njegovi listovi neobično su naborani, nalik na čipku, a njihova intenzivno jaka ljubičasta ili tamnoružičasta boja pojavljuje se tek kada temperature padnu na oko 10 stepeni Celzijusa. Ti obojeni novi listići izbijaju iz sredine biljke, pa će se i usred hladnijih jesenjih dana činiti kao da vam je balkon procvetao.

Za što bolji utisak najbolje je posaditi nekoliko njih zajedno u veću saksiju, i to je zapravo dovoljno da se terasi ili vrtu pruži neodoljiv izgled. Naime, jedan ukrasni kelj može da naraste i do 20 cm u visinu i do 60 cm u širinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.