U trendu

Cvet dostojan bogova: Simbol „plave krvi“, štiti dom, ali i ukućane

Iris je cvet sa jakom simbolikom, a bio je poznat još u slovenskoj mitologiji, jer u njemu možemo videti boga groma — Peruna, zbog čega se u našem narodu zove i „perunika“.

Ako je verovati staroj legendi, iris raste upravo na onim mestima gde Perun baca svoje munje, a duga dodiruje zemlju.

Čak i originalan naziv „iris“ u prevodu znači duga, a u grčkoj mitologiji ovaj cvet je bio u direktnoj vezi sa grčkom boginjom Iridom, koja je sa nebeskih visina prenosila poruke bogova i dugom šarala po nebu.
Zahvaljujući ovakvim legendama, iris je postao simbol nade, vere i dubokog poštovanja, zbog čega su mnoge kraljevske porodice ovaj cvet počele da koriste kao svojevrstan lični simbol.

Štiti dom, ali i čoveka iznutra

U azijskoj tradiciji iris je simbol „plave krvi“, a širom Japana je cenjen i kao cvet kojim se nagrađuju dobra, herojska dela.

Na Dalekom istoku iris simbolizuje moćan cvet odbrane, koji štiti dom i ukućane od negativne energije, kao i samog čoveka iznutra.

Oplemenjuje dušu, relaksira telo, a podjednako važno mesto iris zauzima i u parfimeriji i kozmetici.

Postoji preko 200 vrsta ovog cveta, a najčešće se gaji visoki i srednje visoki iris. Zbog svog specifičnog izgleda, njegov cvet se često koristi u cvećarstvu, ako i u bogatim cvetnim aranžmanima za svečane prilike.

Iris ima dvoredo sabljasto lišće i razgranato stablo na kome cvetaju mirisni i krupni cvetovi. Po jednoj stabljici najčešće budu dva do tri cveta.

Njegova stabljika može da dostigne visinu i do jednog metra, dok niže vrste porastu oko 20 centimetara.
Iris cveta u raznim nijansama ljubičaste, tamno roze i plave boje, kao i u beloj, žutoj, bež, i crvenoj boji, a postoje i vrste koje su posebno interesantne zbog cvetova u kombinaciji nekoliko boja.

Kako se gaji iris

Za gajenje irisa potrebno je plodno zemljište normalne vlažnosti, jer ovaj cvet ne voli teška, suviše kisela i vlažna zemljišta.

Sadnja se obavlja u jesen, od kraja oktobra do polovine novembra, ili u proleće čim vremenske prilike to dozvole.
Ako se iris sadi u saksiji, ona bi trebalo da bude veća i dublja, a ako se sadi u bašti ili leji, razmak sadnica mora biti oko 30 cm, piše „Magazin Novosti“.

Period cvetanja irisa je od početka maja do kraja juna, a neke vrste održavaju cvet i u septembru.
Iris će bujnije cvetati na sunčanom mestu, jer ako je u senci može se desiti da uopšte ne procveta.

Zalivanje treba da bude umereno, a zemlja skoro pa suva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.