U trendu

Cvet koji će ulepšati svaku baštu: Uživa u suncu i vrućini, a može i bez vode (foto)

Ova biljka idealna je za svaku baštu – nije zahtevna po pitanju uzgoja, odgovara joj svaka vrsta zemljišta, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svetlost, a cveta od leta pa sve do prvih dana jeseni.

Devojačko ili carevo oko (Coreopsis) u prirodi raste u prerijama i suvim ravnicama Severne Amerike. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Idealna je biljka za svako dvorište ili baštu jer nije zahtevna po pitanju uzgoja, odgovara joj svaka vrsta zemljišta, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svetlost, a cveta od leta pa sve do prvih dana jeseni.

Ne zahteva ni redovno zalivanje, pa nema osobe kojoj neće uspeti. Veoma se brzo razmnožava i svakih nekoliko godina potrebno ju je rasađivati.

Raste u obliku grma, zavisno od sorte od 30 pa sve do 120 centimetara. Listovi su tamnozeleni, perasto sastavljeni. Cvetovi su najčešće žarkožute boje dvostruki ili jednostruki. Razmnožava se semenom koje sejemo na otvorenom, na željeno mesto u dvorištu ili bašti, i to u proleće. Mlade biljke se presađuju na razmak od 20 centimetara.

Coreopsis voli osunčano mesto u bašti i rastresito zemljište. Kad se prilagodi uslovima u bašti, može trajati godinama. Cvetanje se može produžiti ako se redovno uklanjaju procvetali cvetovi.

Svake treće godine grmove bi trebalo pregledati i ostaviti najsnažnije, kako bi se podmladili. Sorte Coreopsisa koje dostižu veliku visinu sade se iza gredica ili se uzgajaju za orezivanje, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar