U trendu

Cvetaće i listaće brže nego pre: Ovih 5 stvari uradite sa sobnim biljkama ovog proleća

Proleće je već uveliko zakoračilo na naš prag. Ako još niste, vreme je da se pobrinete za svoje sobne biljke! Potrebna im je prava nega.

Ovih 5 stvari uradite sa sobnim biljkama:

1. Presađivanje biljaka

Ukoliko je vaša biljka znatno veća od saksije u kojoj se nalazi ili se koren proširio po čitavpj zemlji, onda je potrebno da nabavite veće stanište za svog zelenog ljubimca. Ne koristite prevelike saksije, već biljku presadite u posudu koja je za jedan ili dva puta veća od one u kojoj se biljka trenutno nalazi.

2. Sveža zemlja

Ako voda prebrzo odlazi iz zemljišta ili uopšte ne prolazi na tacnu od saksije, onda je to siguran znak da je vašim biljkama potrebno promeniti zemlju.

3. Očistite biljke od prašine

U prirodi je kiša zadužena za čišćenje biljaka, a u vašem domu to ste vi. Moguće je da se tokom zimskih meseci na listovima biljaka nahvata prašina, pa prebrišite liske vlažnom krpom ili peškirom. Ako imate biljke koje vole vodu, onda ih možete poprskati sprejom sa vodom i tako očistiti liske i osloboditi im put za normalno funkcionisanje, odnosno proces fotosinteze.

4. Razmnožavanje biljaka

Sada kada vaše biljke ponovo počinju da rastu, izvrsno je vreme za razmnožavanje biljaka. Razmnožavanje ne samo da vam može pomoći da proširite sopstvenu botaničku oazu, već uvek možete razameniti reznice sa svojim prijateljima koji vole biljke, tako da svi mogu da unesu nove biljke u svoj dom.

5. Sunčeva svetlost

Postoje biljke koje ne vole puno svetlosti, ali većina njih uživa u umerenim i lekovitim zracima Sunca. Biljke koje vole Sunce iznesite krajem aprila na terasu ili stavite pored prozora. Važno je da liske ne budu na jakoj i direktnoj sunčevoj svetlosti, već u blagoj senci, ali dovoljno izložene Suncu. Biljke koje su izložene nežnom prolećnom Suncu brzo će pokazati napredak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar