U trendu

Da bi ravna ploča na šporetu zasijala kao nova, prilikom čišćenja obavezno izbegavajte ovo sredstvo

Iako se kolokvijalno naziva staklenom pločom, reč je zapravo o stakleno-keramičkoj površini i ne bi je trebalo čistiti sredstvima koja sadrže amonijak, kao ni onima koja sadrže abrazivne čestice.

Da bi ploča na šporetu zasijala kao nova, sledite ove korake u postupku čišćenja.

1. Proverite da li je ploča sasvim hladna

Da bi postupak čišćenja bio uspešan, neophodno je da ploča šporeta bude sasvim hladna. U suprotnom, nećete moći lepo da uklonite sve mrlje, a na površini će se zadržati tragovi brisanja, pa će izgledati „musavo“.

2. Napravite domaće sredstvo za čišćenje

Iako na tržištu postoje specijalizovana sredstva za uklanjanje nečistoća sa šporeta koji imaju ravnu ploču, efikasno sredstvo možete da napravite i sami.

Pomešajte 100 mililitara običnog alkoholnog sirćeta sa 100 mililitara tople vode, pa sipajte u bocu sa raspršivačem, promućkajte i nanesite na ploču. Ostavite da sredstvo deluje petnaestak minuta, pa prebrišite ploču krpom od mikrovlakana.

3. Trik za jako zaprljanu ploču

Ukoliko vam se često dešava da jelo iskipi ili je ploča prekrivena tvrdokornim mrljama, u postupak čišćenja uključite sodu bikarbonu.

Umutite sodu bikarbonu sa malo vode tako da napravite gustu pastu, pa je krpom nanesite na ploču i ostavite da odstoji 20 minuta. Potom drugom vlažnom krpom od mikrovlakana pažljivo uklonite pastu, a sa njom će nestati i mrlje sa ploče, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.