U trendu

Da li je moguće da svi pravimo istu grešku s paradajzom? Većina ga odmah stavlja na pogrešno mesto

Paradajz, omiljeno voće u domaćinstvima širom Srbije i sveta, igra ključnu ulogu u mnogim receptima. Bez obzira koristite li ga za osvežavajuće letnje salate, za sos ili pripremu domaćih zimnica, važno je znati kako pravilno čuvati paradajz kako bi zadržao svoju svežinu.

Kada donesete paradajz kući, prvi korak je proveriti njegovu zrelost. Zreo paradajz trebao bi da blago popusti kada ga pritisnete, a obično ispušta blagi miris. Ovo su znakovi da je paradajz spreman za konzumaciju. Ako je zreo, najbolje je iskoristiti ga što je pre moguće. Međutim, ako planirate da ga sačuvate za kasniju upotrebu, čuvanje u frižideru će produžiti svežinu paradajza do otprilike dve nedelje.

Neke paradajze treba ostaviti napolju

Međutim ako donesete paradajz koji još nije potpuno sazreo i ima zelene delove, bolje je ostaviti ga na sobnoj temperaturi kako bi postepeno sazreo. Frižider može da prekine proces sazrevanja. Paradajz koji još nije sazreo može opstati do sedam dana van frižidera, ali treba ga držati na sobnoj temperaturi, van direktne sunčeve svetlosti.

Osim što ćete produžiti svežinu paradajza ovim pravilnim načinima čuvanja, takođe ćete smanjiti otpad hrane i uštedeti novac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar