Da li je rernu potrebno prethodno zagrejati pre pečenja? Ovo je prava istina

Mnogi ljudi misle da se prethodno zagrevanje rerne pre pečenja podrazumeva, ali to nije uvek tačno. U stvarnosti, da li treba da zagrejete svoju rernu ili ne, zavisi od brojnih faktora, uključujući vrstu hrane koju pravite i karakteristike vaše rerne.

Zašto zagrevamo rernu?

Grejanje rerne ima nekoliko važnih funkcija:

Ujednačena temperatura: Prethodno zagrejana rerna obezbeđuje da temperatura bude ujednačena u celoj prostoriji. Ovo je ključno za ravnomerno pečenje.

Trenutni početak kuvanja: Kada se hrana stavi u zagrejanu rernu, kuvanje počinje odmah. Ovo je važno u receptima gde je vreme pečenja kritično, kao što su peciva, hleb i određene vrste mesa.

Skraćivanje vremena kuvanja: Prethodno zagrejana rerna omogućava da se hrana kuva brže i efikasnije, što je posebno važno za recepte koji su osetljivi na vreme.

Kada je rernu potrebno zagrejati?

Peciva i hlebovi: Recepti koji uključuju pecivo i hleb obično zahtevaju prethodno zagrejanu rernu. Ovo osigurava da se testo pravilno diže i razvija svoju strukturu. Bez prethodno zagrejane rerne, pecivo može ostati neravnomerno pečeno ili previše suvo.

Meso: Za kuvanje većih komada mesa, poput pečenja, takođe je potrebna zagrejana rerna. Ovo brzo peče meso spolja, što pomaže u zadržavanju sokova i održava meso sočnim.

Osetljiva jela: Neka jela, kao što su sufle ili kiš, veoma su osetljiva na temperaturu. Prethodno zagrejana rerna obezbeđuje ravnomerno pečenje i sprečava da se posuda sruši ili nejednako peče.

Kada možete preskočiti zagrevanje rerne?

Sporo pečenje: Jela koja zahtevaju sporo pečenje na niskoj temperaturi, kao što su tepsije ili sporo pečeno meso, obično ne zahtevaju prethodno zagrejanu rernu. U ovim slučajevima, cilj je da se hrana polako zagreva i razvije bogat ukus.

Prethodno pripremljena hrana: Ako pečete unapred pripremljenu hranu, kao što su smrznute pice ili unapred pripremljena jela, uputstva proizvođača često ne zahtevaju prethodno zagrejanu rernu. To je zato što su ovi proizvodi dizajnirani da se efikasno peku čak i bez prethodnog zagrevanja.

Kolačići: Određeni recepti za kolačiće preporučuju početak u hladnoj rerni kako bi se kolačići ravnomerno raširili i dobili pravu teksturu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.