U trendu

Da li je vaša mašina za veš previše bučna: Sedam trikova koji će vam pomoći da je utišate

Izluđuje li vas buka koja stvara mašina za pranje veša, a pre nego što pozovete majstora ili odlučite da odvojite novac za kupovinu nove, stručnjaci savetuju da problem pokušate da rešite sami, u sedam koraka. Cena u ovom slučaju nije garancija jer najbolje mašine za veš ponekad mogu biti prebučne. To može biti uzrokovano nečim jednostavnim kao što je zaboravljeni novčić iz džepa koji lupa po bubnju, a možda je i ozbiljnija stvar poput kvara na pumpi  što zahteva malo više posla. Dobra vest je da možete naučiti kako da sami smanjite buku koju proizvodi mašina, piše Večernji list.

Stručnjaci otkrivaju najčešće razloge zbog kojih mašina stvara buku i kako ih ukloniti.

1. Proverite ima li predmeta

Kad mašina pravi buku prvo proverite ima li u bubnju predmeta kojima nije mesto tamo poput kovanica ili ključeva. Uzmite lampicu i osvetlite bubanj tako da možete videti sve male predmete koji su se zaglavili u rupe. Proverite i unutrašnjost gumene brtve na ulazu u bubanj. Ako nađete nešto što tamo ne bi trebalo da bude, pronašli ste krivca koji uzrokuje glasnu buku. Uklonite predmet i pokušajte da ponovo uključite mašinu.

2. Čišćenje filtera

Ako znate da niste najbolji u čišćenju svoje mašine za pranje veša, sledeći način na koji možete popraviti bučnu mašinu je izvlačenje filtera i dobro čišćenje. Preporuka je temeljno očistiti filter najmanje jednom u četiri meseca. Ako puno perete i češće. Iskreno, kad ste zadnji put pogledali filter svoje mašine za veš? Često to zanemarujemo jer to nije područje koje svakodnevno vidimo, ali ako se tamo kriju rasuti predmeti, vaša mašina proizvodiće glasniju buku nego inače. Očistite filter vlažnom krpom i sapunicom i isperite ga u sudoperi. Uzmite staru četkicu za zube i dobro ga izribajte.

3. Proverite položaj

Čest uzrok bučne mašine za veš je njen položaj. Čak i ako ste tek nedavno počeli da osećate glasnu buku, mašine se zapravo mogu pomeriti iz svog prvobitnog položaja tokom vremena, i sada možda udaraju o zid ili stoje na neravnoj površini. Proverite da li je vaša mašina pravilno izbalansirana i postavite je na ravnu površinu. Upotrebite libelu kako biste bili sigurni da je mašina potpuno ravna.

4. Rasporedite veš

Ako mašina za pranje veša samo ponekad proizvodi glasne zvukove, možda je nepravilno napunjena. To je prilično uobičajeno jer imamo tendenciju da bacamo odeću unutra bez da vodimo računa o količini i težini. Pokušajte da napunite bubanj tako da ne bude više od tri četvrtine pun.

5. Promena ležajeva

Jedan od najčešćih uzroka bučne mašine za pranje veša je problem s ležajevima bubnja. Oni omogućuju da se bubanj vrti glatko i tiho, ali s vremenom se mogu istrošiti ili oštetiti, što rezultira glasnim lupanjem.Kako biste proverili ležajeve bubnja, uklonite prednju ploču pomoću šrafcigera. Proverite ležajeve bubnja da vidite jesu li istrošeni, oštećeni ili na bilo koji način promenili boju. Ako je potrebna zamena, to možete uraditi vrlo jednostavno pomoću seta ključa i para klešta. Buka bi se trebalo da se smiri nakon što ste zamenili ležajeve novim parom. Pre ove intervencije evo trika za proveru ispravnosti ležajeva: Okrenite bubanj mašine za veš rukom kada je prazan i ne koristite ga. Ako se oseća otpor, odnosno da ne klizi lagano, definitivno su ležajevi problem.

6. Labavi kaiš

Pogonski kaiš povezuje motor s bubnjem i omogućava mu okretanje. Ako je kaiš labav ili oštećen, može uzrokovati glasnu, škripavu buku. Da biste rešili ovaj problem, moraćete da locirate pogonski kaiš. Uklonite zadnju ploču pomoću odvijača; ako nema vijaka, umesto toga uklonite poklopac mašine. Trebalo bi da možete da vidite kaiš rastegnut oko bubnja do motora na dnu. Ako nije ispravno pričvršćen ili izgleda istrošeno na bilo koji način, biće potrebno zameniti ga.

7. Proverite pumpu

Poslednji trik za smanjene buke je provera pumpe koja je odgovorna za pumpanje vode iz bubnja u odvodno crevo. Problemi s pumpom obično uzrokuju curenje, ali takođe će stvoriti neprijatan zvuk škripanja ako ne radi ispravno. Ako ste isprobali sve ostale trikove s ove liste, vrijedi pokušati da zamenite pumpu. Nakon što pronađete pumpu (obično je u donjem uglu), moraćete da je odvojite od odvodnog creva, a zatim odvrnete pumpu od mašine. Zamenite staru pumpu novom i ponovno je spojite na odvodno crevo. Ovo može biti neuredan posao, stoga imajte puno peškira pri ruci.

Ako pak vaša mašina buči za vreme centrifuge, nekoliko je mogućih razloga. Prvo, imajte na umu da su neke mašine za pranje veša jednostavno glasnije od drugih zbog svojih jedinstvenih unutrašnjih mehanizama. Ali ako vaša mašina proizvodi više buke nego pre, problem bi mogao da bude druge prirode. Možda se neki predmet zaglavio u bubnju, ili je teret pretežak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)