U trendu

Da li je zimi poželjno provetravanje i koliko dugo treba da držimo prozore otvorenim?

Zima sa sobom donosi povećanu vlažnost vazduha

Kako bi lakše zadržavale toplotu u stambenim prostorima, današnje zgrade napravljene su tako da bi bile energetski efikasnije. No, upravo skupe fasade i PVC stolarija, ako ne praktikujete redovno provetravanje, u vaš dom dovode novog neprijatelja – vlagu.

Sigurno ste primetili kako se kada je napolju hladno u vašem zagrejanom stanu “zamagle” prozorska stakla. Reč je o kondenzaciji koja nastaje zbog velike temperaturne razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha i jasan je pokazatelj da se vlaga uvukla u vaš životni prostor, piše Večernji list.

Vlaga se, međutim, ne nakuplja u stanovima samo zbog niske temperature napolju, već postoje i drugi faktori koji je izazivaju, kao što su pare od kuvanja, peglanja i tuširanja, nedovoljno provetravanje i neispravni ili neadekvatno korišćen sistem grejanja.

Dugoročno, vlaga, buđ i gljivice i domu mogu dovesti do zdravstvenih tegoba poput umora, migrene, nesanice, iscrpljenosti, razdražljivosti i alergijskih reakcija.

Jedno od rešenja svakako je redovno provetravanje prostorija u kojima boravite. Optimalno bi bilo provetravati barem pet puta dnevno, a preporučuje se sledeće pravilo:

  • Ako je temperatura napolju ispod 0 stepeni, prozore bi trebalo otvarati samo na 5 minuta;
  • Kad je napolju 0 do 10 stepeni: U ovom temperaturnom rasponu dovoljno je oko 10 minuta provetravanja;
  • Kad ima više od 10 stepeni: Prozore ostavite otvorenim oko 15 minuta.

Da li je provetravanje zimi jedino rešenje?

Svakako, u cilju što racionalnije upotrebe energije, najbolje je uložiti i odlučiti se za ono profesionalno i trajno – kvalitetan ventilacioni sistem.

Kako je i rečeno, najvažnije u stopiranju vlage i buđi jeste to da prostori budu kvalitetno provetreni konstantno, odnosno da je protok vazduha dovoljan, prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar