U trendu

Da li koristite TOPLU ILI HLADNU vodu za čišćenje? Odgovori stručnjaka bi vas mogli iznenaditi!

Napunite kantu toplom ili vrućom vodom, dodate malo deterdženta i zatim počnete čistiti. Većina nas će učiniti nešto poput ovoga kada dođe vreme za čišćenje. Ali često je ovde napravljena prva nepotrebna greška.

“Topla voda je nepotrebna za čišćenje, hladnom se postižu bolji rezultati i štedi novac”, smatraju stručnjaci, instituta za istraživanje Öko, neprofitnog instituta za istraživanje okoline iz Frajburga.

Prema istraživanju koje je proveo institut Öko, neka višenamenska sredstva za čišćenje čak deluju efikasnije  kada se dodaju u hladnu vodu.

“Tako imate i bolji efekat prilikom čišćenja i potencijalne uštede”, poručuju stručnjaci. Nemojte koristiti vruću ili toplu vodu za čišćenje dok ne pročitate uputstvo za upotrebu.

Mnogi od tih proizvoda za čišćenje sadrže alkohol, koji će brže ispariti u toploj ili vrućoj vodi. To može svakako uticati na efekat čišćenja i verovatno nećete biti zadovoljni, navodi Institut,

Kod nekih drugih sredstava za čišćenje, vredi drugačiji pristup. Naime, postoje sredstva koja se ne smeju koristiti s hladnom, već s toplom vodom. Odgovarajuća napomena obično se nalazi ispod uputstva za upotrebu.

Dakle, ako topla voda nije eksplicitno navedena u preporukama za primenu, uvek se može koristiti sredstvo za čišćenje s hladnom ili mlakom vodom. U mnogim slučajevima dovoljna je hladna voda za postizanje optimalnog rezultata čišćenja. Recimo, stručnjaci navode da hladna voda daje bolje rezultate kod pranja prozora, jer dok se topla voda suši na staklima, neminovno ostaju fleke i pruge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar