U trendu

Da li se izujete pre ulaska u kuću? Evo zašto je to bitno, više nikada nećete ući obuveni

U našim krajevima skidanje cipela pre nego što uđemo u svoju ili tuđu kuću nije toliko običaj koliko navika koju ne praktikuju svi.

Neki ljudi ne vide problem u hodanju po kući u cipelama, ali možda se predomisle i shvate da prave veliku grešku koja ih može koštati zdravlja.

Naime, naučnici sa Univerziteta u Hjustonu iz SAD otkrili su da 40 odsto obuće sadrži Clostridium difficile, odnosno bakteriju C.diff. Izuzetno je otporan na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti.

Ova bakterija uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima i na podu. Pored toga, tlo po kojem hodamo ima sve od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do pljuvača, truleži itd.

Naučnici kažu da štetne bakterije žive na cipelama danima, pa i nedeljama. Oni koje su testirali bili su pozitivni na bakteriju E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanje cipela pre ulaska u kuću smanjuje rizik da se razbolite, posebno ako ima male dece koja puze po podu u kući, piše The Open Mind.

Klice vrebaju i na toalet papiru

Daske za toalet su dizajnirane tako da se mikrobi ne zadržavaju na njima dugo, odnosno ne mogu dugo da opstanu. S druge strane, toalet papir je poput sunđera za mikrobe – oni mogu da žive u njemu neko vreme i da se razmnožavaju.

Svaki put kada pustite VC šolju (osim ako je poklopac spušten), male čestice se šire prostorom i talože na sve – daske, papir, zidove, vrata… I dok mikrobi ne mogu dugo da opstanu na veštačkim materijalima, na toalet papir mogu.

Dakle, kada se taj papir u, recimo, javnom toaletu, presavije na dasku i sedne na nju, telo je direktno izloženo mikroorganizmima, više nego da sedi direktno na dasci. Zato je u tom slučaju bolje vršiti nuždu u nekom čučećem položaju.

Kod kuće treba da se uverite da je poklopac na VC šolji spušten pre nego što pustite vodu, inače se mikrobi skupljaju čak i na četkicama za zube (ako nisu u ormariću).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar