U trendu

Da li se izuvate pre ili posle ulaska u kuću? Ovo bi možda moglo da promeni vaše navike

Postoje neke kulture u kojima je običaj da se ljudi izuvaju pre nego što kroče u svoj ili tuđi dom. Kod nas to nije slučaj, štaviše, gosti nam često ulaze obuveni. Ako ne skroz u kuću, onda makar u hodnik.

A da hodanje u cipelama po kući nije najbolja ideja po vaše zdravlje i vaših ukućana svedoči istraživanje naučnika. Naime, istraživači sa Univerziteta Hjuston u SAD otkrili su kako se na 40 odsto cipela nalazi izuzetno opasna bakterija – Clostridium difficile, ili C.diff bakterija.

Ova bakterija je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti. Inače, uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima, kao i na podu.

Pomislite samo šta se sve nalazi na asfaltu kojim hodamo – od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži…

Kako objašnjavaju naučnici, štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i nedeljama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju.

I tako ćete izuvanjem pre ulaska u kuću smanjiti rizik od oboljevanja, posebno ako su u kući i mala deca koja pužu po podu. Naravno, sve zavisi i od vrste stana u kojem živite, ali u svakom slučaju nastojte da što manje bakterija na cipelama unosite u kuću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.