Da li su vam peškiri kao šmirgla? Ovaj trik će vam pomoći da budu mekani kao svila

Možete povratiti kvalitet peškira i to pomoću jednog sastojka koji imate kod kuće.

Iako ste mislili da omekšivač za veš radi svoj posao i da vam odeća i peškiri pomoću njega mogu biti mekani, sigurno vam se desilo da nakon sušenja odeće pod rukom ipak osetite izuzetno grub materijal, bukvalno kao da opipavate šmirglu. Svaka domaćica se bar jednom susrela sa tim, posebno kada su u pitanju peškiri i to nakon svega nekoliko pranja. Srećna Republika za vas ima dobru vest – postoje sastojci koje svakodnevno koristite, možda i u ishrani, a koje naširoko možete upotrebljavati i prilikom pranja veša kako bi on bio mekan kao svila.

Pod uticajem medija i reklama, omekšivači su zauzeli na tržištu visoku poziciju i nema domaćinstva gde se oni ne koriste. Međutim, Nik Vudvord, stručnjak za iznajmljivanje u Esenšl Livingu, kaže da su omekšivači zapravo krivi za to što su peškiri hrapavi i grubi. Nije sporno da odeća nakon pranja omekšivačem bude mekana i mirisna, ali to, tvrdi Vudvord, ne odnosi na peškire.

– Ulja i sastojci koji se nalaze u omekšivaču čine hrapavim vaše peškire jer oblažu vlakna u njemu tako da sredstvo maltene i ne dospe do najvažnijih delova materijala – istakao je Vudvord koji umesto sredstava za omekšavanje predlaže korišćenje belog sirćeta.
Taj stručnjak smatra da je upotreba sirćeta odličan način da peškiri budu mekši, a da istovremeno to sredstvo ubije bakterije koje se prilikom pranja ispuštaju u veš-mašinu.

– Napunite mašinu samo peškirima i vodite računa da ona ne bude prepunjena kako bi bilo dovoljno vode za kvalitetno pranje. Deterdžent bi trebalo sipati u manjoj količini jer i hemikalije iz njega oblažu vlakna peškira. Važno je na kraju dodati pola šolje sirćeta u odeljku za omekšivač – savetuje Vudvord.

Proces sušenja peškira jednako je važan kao i pranje jer se prilikom sušenja u mašini oni mogu oštetiti. Zato je idealna temperatura za njihovo pranje između 40 i 60 stepeni, a koristite svaku priliku da ih sušite na vazduhu, odnosno prirodnim putem. Ako baš želite da se vaši peškiri suše u mašini,

Nik savetuje da proverite da ne budu tamo dugo vremena i da budu na srednjoj temperaturi kako se ne bi pohabali i uništili. Takođe je važno protresti ih i pre i posle pranja kako bi njegova vlakna olabavila.

Stručnjak ističe da možda nećete odmah videti rezultate, ali oni su izvesni nakon određenog vremena korišćenja ove metode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.