U trendu

Da li znate idealnu temperaturu vašeg frižidera? Sve iznad ovoga je previše

Kako bi namirnice u frižideru duže ostale sveže i jestive, potrebno je da temperatura u njemu bude podešena kako treba. Jer ako vam frižider radi na optimalnoj temperaturi, to bi vam moglo pomoći da izbegnete mnoge bolesti do kojih može dovesti trovanje hranom.

Ukoliko hranu držite u frižideru koji je postavljen na optimalnu temperaturu, onda vam hrana može i danima stajati u takvim uslovima, a da se pritom ne razviju nikakve bakterije i da bude sigurno za jedenje.

Kada se temperatura hrane popne iznad određene temperature (4,5 °C), bakterije počnu da se eksponencijalno razmnožavaju. Da biste očuvali zdravlje i izbegli trovanje hranom, podesite frižider na optimalnu temperaturu u skladu s preporučenim savetima.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) savetuje da temperatura u frižideru bude manja od 4,5 °C, a u zamrzivaču ispod -17 °C.

Međutim, idealna temperatura za rad frižidera je još niža – između 1,7 i 3,3°C. Temperature iznad toga mogu biti previsoke, zbog čega se hrana može brzo pokvariti, pa ako pojedete takvu hranu, možete rizikovati trovanje ešerihijom koli ili salmonelom.

Većina frižidera ne prikazuje tačnu temperaturu nego nudi podešavanje temperature na skali od 1 do 5. Bez termometra nije moguće ustanoviti tačnu temperaturu u frižideru.

Dakle, da biste postavili optimalnu temperaturu u frižideru ili zamrzivaču, koristite termometar, piše Real Simple.

Takođe, da biste održali nisku temperaturu u frižideru možete preduzeti još neke korake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar