U trendu

Da li znate koliko struje troši veš mašina? Evo kako možete da imate čist veš i manje račune

Mašine za pranje veša su neophodan kućni aparat u svakom domu. Olakšavaju nam život i čine da uvek imamo čistu i svežu garderobu. Međutim, budući da ih često koristimo, postavlja se pitanje koliko struje troši veš mašina.

Objasnićemo i od čega zavisi potrošnja mašine za veš i šta se može učiniti da bi se potrošnja smanjila, tj. da bi se ostvarila određena ušteda koja, dugoročno, nije zanemarljiva.

Od čega zavisi koliko struje troši veš mašina?
Prvo što je potrebno naglasiti jeste da to koliko struje troši veš mašina može da varira u zavisnosti od nekoliko faktora: veličine tj. kapaciteta veš-mašine, njene ocene energetske efikasnosti (energetske klase), tipa mašine za pranje veša i načina na koji se koristi.

Jedan od načina da dobijete predstavu o tome koliko struje mašina za pranje veša koristi je da pogledate kojoj energetskoj klasi vaša mašina pripada. Ova informacija se nalazi na takozvanoj energetskoj nalepnici koja po zakonu mora biti istaknuta na svim novim mašinama za pranje veša. Što je veća energetska ocena, to je mašina efikasnija i manje električne energije će koristiti za pranje veša.

Generalno govoreći, mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem obično su energetski efikasnije od modela sa gornjim punjenjem. To je zato što mašine sa prednjim punjenjem koriste manje vode i struje za pranje i centrifugiranje odeće. Takođe imaju veći kapacitet, tako da možete oprati više odeće odjednom, što dugoročno može da uštedi i električnu energiju i vodu.

Na naljepnici koja sadrži informaciju o energetskoj klasi kojoj vaša mašina pripada možete pronaći i podatak o tome koliko struje troši veš mašina na godišnjem nivou. Ova informacija će vam dati grubu procenu o potrošnji veš mašine koja je dobijena na osnovu standardne upotrebe mašine za pranje veša.

Naime, stvarna količina električne energije koju vaša mašina za pranje veša koristi može biti veća ili manja od deklarisane, u zavisnosti od načina na koji je koristite. Na primer, ako svoju odeću stalno perete u veoma toploj vodi, mašina za pranje veša će verovatno trošiti više struje nego što je procenjeno. S druge strane, ako prvenstveno perete veš u hladnoj vodi, vaša mašina za pranje veša će verovatno trošiti manje struje.

Kada govorimo o mašinama za pranje veša, potrošnja električne energije je povezana i sa potrošnjom vode. Naime, svu vodu koja je dospela u bubanj mašine je potrebno zagrejati, a što je količina vode veća biće potrebno i više električne energije za grejanje te vode. Napredniji modeli veš mašina skoro uvek poseduju i tehnologije koje za cilj imaju da smanje količinu vode koja je potrebna za jedan ciklus pranja.

Naravno, ne sme se zanemariti ni to da li je reč o mašini za pranje veša ili o mašini za pranje i sušenje veša, jer mašine za sušenje veša koriste znatno više električne energije kako bi osušile veš, piše Novi.ba.

Koliko struje troši prosečna veš mašina?
U proseku, mašina za pranje veša, u zavisnosti od modela, angažuje između 400 i 1.400 vati (W) električne energije.

Da bismo saznali koliko struje troši jedna veš mašina, u proseku, sagledaćemo tri različita scenarija:

  • Svakodnevno korišćenje veš mašine
  • Uključivanje mašine tri puta nedeljno
  • Uključivanje mašine jednom nedeljno

Takođe, uzećemo za primer veš mašinu čija je snaga 900 vati i program pranja u trajanju od sat vremena.

Ako svakodnevno koristite ovakvu mašinu za pranje veša, ona će trošiti 6,3 kWh električne energije nedeljno, odnosno 27 kWh za period od 30 dana, odnosno 328,5 kWh godišnje.

Korišćenje iste mašine za pranje tri puta nedeljno će potrošiti 2,7 kWh struje nedeljno, odnosno oko 11,7 kWh mesečno iliti oko 140,4 kWh godišnje.

U slučaju da veš mašinu snage 900 W uključujete samo jednom nedeljno i da program pranja traje sat vremena, nedeljno ćete potrošiti 0,9 kWh električne energije, za mesec ćete potrošiti oko 3,9 kWh, a za celu godinu oko 46,8 kWh.

Kada ove cifre pomnožite sa cenom struje dobićete iznos koliko je potrebno da svakog dana, meseca ili godine, izdvojite za struju koju troši veš mašina.

Kako smanjiti količinu struje koju potroši veš mašina?
Ako znate koliko struje troši veš mašina i želite da vaš račun za struju bude manji, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite:

Perite odeću u hladnoj vodi – niža temperatura vode znači uštedu energije i manji račun za struju.

Koristite pun kapacitet bubnja – ako mašinu za veš napunite do vrha, umesto da veš perete u nekoliko tura, za to će biti potrebno manje vode i struje.

Izaberite energetski efikasniju mašinu za pranje veša – ovo je svakako stavka koju je potrebno uzeti u razmatranje kada kupujete novu mašinu za veš.

Ne koristite mašinu za sušenje veša – mnoge veš mašine su ujedno i mašine za sušenje odeće. Ukoliko garderobu sušite na žici za veš, uštedećete na struji.

Dakle, to koliko struje troši veš mašina može varirati u zavisnosti od više faktora, a na neke od njih možete i sami direktno uticati. Izborom energetski efikasne mašine, pranjem u hladnoj vodi, korišćenjem punog opterećenja i sušenjem odeće na vazduhu, možete pomoći u uštedi energije i smanjenju računa za energiju – i to značajno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.