U trendu

Da li znate šta je mikroventilacija? Ova opcija na prozorima je idealna za zimske dane

U hladnim zimskim danima, čest je slučaj da se na prozorima pojavi kondenz. Kod drvenih prozora su šanse za njegovo stvaranje manje jer ne dihtuju stopostotno, a pošto PVC stolarija jako dobro dihtuje i nema prolaska vazduha unutar prostorije, može doći do pojave kondenza na staklima.

Zato je tu – mikroventilacija. To je sistem koji služi da bez izlaska toplote iz prostorije prozor možete da otvorite 2-3 mm i omogućite minimalni protok vazduha u prostoriju. U pitanju je dodatna opcija kod koje između položaja krila „otvoreno“ i „kip“ postoji međupoložaj – koji omogućuje krilu da se otvori za nekoliko milimetara,

čime se vrši ventilacija. Ova opcija donosi stalnu izmena vazduha, ali sa vrlo niskim gubitkom topline u zimsko doba. Navešćemo neke od prednosti:

– Obezbeđuje se bolji kvalitet vazduha u prostorijama

– Obezbeđuje se neophodan nivo vlažnosti vazduha u prostoriji

– Smanjuje se mogućnost stvaranja kondenzacije, a to umanjuje šanse da se u prostoriji pojave buđ ili gljivice.

– Omogućavaju prirodnu ventilaciju, bez dodatnog utroška energije.

– Lagano provetravanje se vrši bez stvaranja promaje.

Za korištenje ove vrste ventilacije, ručka prozora na mnogim se modelima pomera u položaj od 45 stepeni. Zatim možete pažljivo povući prozor prema sebi. Tada ostaje otvoren samo razmak širok nekoliko milimetara.

Ali budite oprezni: nije svaki prozor dizajniran za to! Upravo zato morate unapred proveriti da su vaši prozori prikladni za to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar