U trendu

Da se bašta dugo šareni: Iskusni baštovani ovako čuvaju cveće od visokih temperatura

Kako vam biljke ne bi uvenule, ali i kako bi davale plodove, veoma je važno da znate na koji način da ih negujete tokom visokih temperatura.

Čim vremenska prognoza pokaže više od 30 stepeni Celzijusa, to je alarm za vašu baštu, pa je potrebno da preduzmete nekoliko koraka kako biste zaštitili vaše biljke.

Hortikulturista Državne univerzitetske službe Oregone, Erika Černoh, otkriva nekoliko odličnih trikova kojima ćete svojim biljkama osigurati što prijatniji boravak napolju za vreme vrućina.

Prvo i osnovno pravilo: Biljke zalivajte ujutru kako bi imale vremena da upiju vlagu, pre nego što nastupi najgora vrućina. Zalivajte duboko u zemlju, najmanje 15 centimetara ispod površine. Listovi su, zapravo, najbolji pokazatelj da je biljkama potrebna voda – jednostavno počnu da venu.

Dobro posmatrajte svoje biljke i ako listovi počnu da se spuštaju, vreme je da ih zalijate. Takođe, možete da iskopate rupu pokraj biljke, duboku 2 do 3 centimetara, kako biste videli da li je treba zaliti. Osim toga, valja imati na umu da je biljke u peskovitom tlu potrebno zalivati češće od onih u glinenom, koje zadržava vodu mnogo duže od peskovitog tla.

Drugo, viseće i prizemne saksije zahtevaju češće zalivanje od biljaka posađenih u zemlju. Češće ih proveravajte tako što ćete zabodsti prst u zemlju i videti da li je suva. Takođe, za vreme najveće vrućine, viseće saksije s cvećem premestite u senku.

Treće, zemlju oko biljaka malčirajte, jer će to usporiti isparavanje vode, a za to možete koristiti slamu, kompost ili razgrađeno đubrivo.

Za zaštitu posebno dragocenih biljaka koristite kao senku posebno namenjenu tkaninu – postavite okvir i raširite tkaninu, ali nemojte je stavljati direktno na biljke kako bi biljke imale neometanu cirkulaciju vazduha. Naime, temperatura ispod senke može biti i 10 stepeni niža.

I na kraju, za vreme visokim temperatura izbegavajte sve radnje koje mogu da budu dodatni stres za biljku, poput presađivanje, obrezivanje ili đubrenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar