Da vas ne zaboli glava od visine računa za struju, proverite kako koristite ove uređaje, oni najviše troše

Mnoge od nas svakog meseca zaboli glava kada nam stignu mesečni račun na kućnu adresu. Kako biste uspeli da barem malo uštedite na struji, a samim tim što se tiče i finansija, isprobajte ovih par trikova.

1. Bojler – uštedite 10 %
Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vreme očistite kamenac sa grejača, jer to povećava potrošnju.

2. Mašina za veš – uštedite 10%
Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite pretpranje za beli veš i koristite kraće programe.

3. Frižider i šporet – uštedite 6%
Termostat u frižideru namestite na tri ili pet stepeni. Izbegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem, mada verujemo da to i ne radite. Redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda.

Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grejač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuvate bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbegavajte da otvarate često vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

4. Mašina za sudove – uštedite 2%
Pored značajne uštede vremena i vode, na duge staze mašina za sudove uštedeće i struju. Perite sudove kada se mašina napuni, izbegavajte cikluse sa visokim temperaturama (90 stepeni) i uključujte je posle ponoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.