Dar prirode, hrana, lek i začin: Ova biljka raste na svakom koraku, a niko ne zna koliko je lekovita

U proleće je sremuš najbolji lek koji čisti krv, žuč i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja.

Listovi medveđeg luka ili sremuša mogu se koristiti kao zdrav dodatak čorbi ili salati, jer imaju ukus i miris kao beli luk. To važi i za lukovice koje su beličaste i dugačke 2-5 cm, a kao veoma pikantni začin mogu poslužiti i nezreli plodovi koji se pojavljuju na biljci tokom leta.

Kod branja ove biljke potreban je oprez da se ne zameni za otrovnu vrstu – kao mrazovac ili đurđevak, jer im je lišće nalik na lišće sremuša! Zato se oslonite na vlastiti nos, jer druge biljke tako ne mirišu.

Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi koji se beru u aprilu i maju, te podzemne lukovice što se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima. Sušenje ove biljke ne dolazi u obzir!

Terapeutsko delovanje ove biljke jednako je delovanju belog luka, a kod obe biljke za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže sumpor (alicin).

Ako konzumirate sremuš sigurno je da nećete lepo mirisati, ali zato ga možete koristiti u obliku od nekih preparata – tinktura – koje se pripremaju brzo i jednostavno. Osim toga, u obliku tinkture lekoviti sastojci su pristupačni tokom cele godine.

Uspešno se primenjuje kod hematoma i otvorenih rana koje teško zaceljuju. Pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća, pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje. Spomenimo i njegovo antibakterijsko delovanje.

Tinkture:

Lukovice – oko 250 grama – očistiti i oprati. U širu teglu uliti 3-4 prsta rakije komovice jačine 40% i ubacivati jednu po jednu lukovicu, gnječeći je pritom drvenom varjačom. Lukovice biste mogli gnječiti i van tegle, ali bi tada ceo preparat dobio tamniju, smeđu boju, zbog oksidacije zgnječenih lukovica u dodiru sa vazduhom. Kad su sve lukovice zgnječene, dobijenu kašu pomoću levka preliti u bocu od tamnog stakla i dolivati ostatak rakije (ukupno oko jednog litra). Pri tome obratite pažnju da u boci ostane dovoljno mesta za povremeno mešanje i protresanje. Mešajte drvenim štapićem.

Nakon 14 dana stajanja na sobnoj temperaturi, proces je završen. Sadržaj boce tada treba da se procedi kroz gazu i drži po mogućnosti u frižideru u dobro zatvorenoj boci.

Preporučuje se uzimanje tinkture ujutro i uveče po jedna čajna kašičica (10-20 kapi) pomešano sa pola čaše mleka ili jogurta. Ukoliko mešate tinkturu sa mlekom, ono ne sme biti vruće! Ova tinktura koristi kod zakrčenja krvnih žila i kod visokog krvnog pritiska, piše Glossy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.