Do sada smo ih svi koristili pogrešno: Evo čemu služi sjajna strana aluminijumske folije, a čemu mat

Aluminijumska folija je višenamenski alat u kuhinji, često se koristi prilikom pečenja hrane, za čuvanje ostataka obroka, ali takođe se može naći u domaćinstvima kao pomoćno sredstvo za čišćenje. Ono što je zanimljivo kod ove folije jeste da ima dve različite strane – jedna je mat, dok je druga sjajna.

Da biste razumjeli ovu razliku, važno je znati kako se aluminijumska folija proizvodi. U poslednjoj fazi proizvodnje, dva sloja folije prolaze kroz valjak istovremeno. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, dok druga ostaje mat. Ta karakteristika ne utiče na osnovne performanse folije, ali je postala predmet radoznalosti i razmišljanja mnogih.

Što se tiče korišćenja u kuhinji i domaćinstvu, nema čvrstih pravila o tome koju stranu treba okrenuti. I mat i sjajna strana će obaviti posao za većinu svakodnevnih situacija. Međutim, neki proizvođači nelepljivih aluminijumskih folija ističu da se maksimalna efikasnost postiže kada je hrana postavljena na mat stranu i obmotana njome.

U krajnjoj liniji, izbor strane folije zavisi od preferencija i navika svakog pojedinca. Bez obzira na to koju stranu koristite, aluminijumska folija ostaje korisno sredstvo u kuhinji i domaćinstvu, pomažući vam da pripremite i sačuvate hranu na efikasan način, piše 24sedam.rs

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.