U trendu

Dodajte u vodu ove dve namirnice, iznenadićete se koliko duže traje cveće u vazi

Ako želite da cveće u vazi što duže traje, najvažnije je redovno menjati vodu i držati ga u prostoriji koja nije pregrejana.

Takođe, cveće nije dobro stavljati u prehladnu vodu. Najbolja je mlaka i odstajala voda, a dobro je i odmah skinuti listove sa stabljika jer se tako hranjivi sastojci neće trošiti i na lišće. Trajanje cveća produžuje se ako sprečite razvoj bakterija i dodatno ga prihranite.

To ćete postići ako na litru vode u vazi dodate dve kašike alkoholnog sirćetakoji deluje antibakterijski i dve kašike šećera koje će nahraniti biljke.

Postoje i drugi slični trikovi – možete u vodu staviti smrvljenu tabletu aspirina, bakreni novčić, prstohvat soli, sodu bikarbonu, tabletu multivitamina ili nekoliko kapi votke. Time se rok trajanja rezanog cveća može produljiti i na više od desetak dana.

Isprobajte neki od trikova, ali imajte na umu da je ipak najvažnije redovno menjanje vode i podrezivanje stabljike.

Stabljiku odrežite ukoso vrtnim makazama ili nožem jer će uz si rez cvijet imati bolji dotok vode.

Cveće nikada ne stavljajte u blizinu voća i povrća jer može brže da uvene.  Za svežiji izgled cveća možete iskoristiti i lak za kosu. Odmaknite se i poprskajte lakom latice s donje strane.

Kad cveće uvene, a želite ga ipak zadržati za uspomenu, napravite od njega mešavinu suvog cveća. Suve latice pomešajte s eteričnim uljima i začinima poput klinčića ili cimeta u štapićima pa stavite u ukrasne posudice, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar