U trendu

Dok kažete keks vaš veš biće opeglan uz nekoliko moćnih trikova

Brzo i lako!

Mnoge žene, pa i muškarci na pomen peglanja veša nisu baš oduševljeni. Međutim, postoje načini kako ovaj posao učiniti lakšim, bržim, pa i zabavnijim. Sigurni smo da ima i onih kojima peglanje veša ne predstavlja veliki teret, čak naprotiv.

Za sve one kojim je potreban još po koji savet, nudimo vam 9 trikova uz pomoć kojih ćete uštedeti vreme i ispeglati odeću mnogo urednije. Uz ove savete, neke komade odeće nećete morati ni da peglate.

1. Slažite mokru odeću pre sušenja
Verovatno ste nekad videli svoju mamu ili baku kako slažu veš u lavor, nakon pranja i zapitali se zašto to rade, kada će svakako okačiti na sušilicu.

Ova navika ne oduzima mnogo vremena, a znači će vam mnogo (bar onima koji nemaju mašinu za sušenje veša) – odeća će biti mnogo manje izgužvana, a peglanje će biti kraće, možda čak i nepotrebno.

2. Ne držite mokar veš u mašini

Uvek izvadite veš iz mašine čim se završi pranje. Za svaki sat koji košulja provede u mašini, računajte da ćete morati da odvojite 10-15 minuta duže da biste je lepo ispeglali.

Osim toga i prekomerno sušenje odeće može da izazove dosadne nabore.

3. Sortirajte odeću

Sortirajte odeću od one koje se peglaju na manjoj temperaturi, poput svile, do pamuka i posteljine koje je potrebno peglati na visokoj temperaturi. Na taj način i tim sistemom obavićete pola posla.

Nije bitno od koje vrste tkanine krećete, važno je da usvojite ovaj sistem i uštedećete vreme, jer nećete morati čekati da se pegla iznova zagreje ili ohladi.

4. Koristite aluminijumsku foliju na dasci

Aluminijumska folija štedi vreme peglanja. Ispod navlake na dasku za peglanje stavite aluminijumsku foliju, koja će reflektovati toplotu i peglaćete 3 puta brže!

Ona dobro prenosi toplotu i omogućuje da prodre duboko u vlakna.

5. Osetljivu odeću peglajte preko krpe

Osetljive tkanine peglajte preko pamučne krpe i isključivo sa unutrašnje strane (ako su odela u pitanju), kako „lice“ ne bi izbledelo.

Nabore peglajte od dna (npr. rukave od manžetne prema gore) i pritisnite sa unutrašnje strane nabora, prema napolju, jer će tako para obaviti pola posla.

6. Koristite za peglu destilovanu ili običnu vodu iz česme

Koristite običnu ili destilovanu vodu u pegli na paru (što zavisi od pegle koju koristite), jer će vam odeća nakon peglanja biti nežnija.

Novije pegle imaju program „samočišćenja“ od kamenca koji se strvara prilikom korišćenja obične vode, međutim, i sa tim programom kamenac će uvek ostati u vašoj pegli i najčešće je trajno oštetiti.

7. Manžetne, okovratnike i šavove peglajte prevrnute

Ako želite da sprečite nabiranje garderobe oko tih područja, prvo ih ispeglajte prevrnute. Ako želite da okovratnik stoji uspravno, pofajtajte ga štirkom, prekrijte krpom, pa prepeglajte to područje uz jači pritisak peglom.

Materijale koji imaju vez, ukrasne šljokice, dugmad i slično, uvek peglajte preko peškira, tako da stranu na kojoj su šljokice okrenete prema dasci.

8. Trik sa fenom

Ovaj trik možete upotrebiti čak i kad je majica već na vama. Dakle, uz pomoć neke prskalice, poprskajte izgužvano područje. Zatim, usmerite fen nekoliko sekundi u komad garderobe, držeci ga nekoliko cantimetara od tkanine i to je to.

Nabori će nestatati, a u najmanju ruku ublažićete ih (ako je bilo previše izgužvano).

9. Peglajte dok se tuširate

Zvuči ludo?! Ipak, mnogi tvrde da ovo je jedan od efikasnijih načina da ispravite nabore na svojoj garderobi. Izgužvanu odeću okačite na vešalicu i stavite u blizini kade, dok se tuširate. U kupatilu će se stvoriti para koja će ispraviti nabore na odeći ili bar ublažiti. Nije na odmet da probate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)