Donji veš treba da se pere isključivo na ovaj način – pomoću ovih trikova vaši grudnjaci i gaćice trajaće duže!

Činjenica je da svakako treba da perete donji veš kao i svu ostalu odeću koja dolazi u dodir sa kožom odmah nakon kupovine, jer ko zna ko je sve to držao u rukama i isprobavao u prodavnici, a osim toga, važno je i da dobro isperete i hemikalije iz tkanine koje se koriste u proizvodnji.

“Hemikalije koje se koriste za obradu tkanine mogu da iritiraju kožu i da izazovu nuspojave kao što su kontaktni dermatitis, crveni osip koji jako svrbi. Osim toga, na tkanini znaju da se nađu razne bakterije od ljudi koji su odeću isprobavali u prodavnici, a ko zna koliko ih je bilo“, rekla je profesorka predmeta vezanih za proizvodnju odeće Lana Hadž, prenosi 24 hr.

Osetljiv donji veš
Najbolji način pranja osetljivog donjeg veša je ručno pranje. Na taj način ćete da mu sačuvate oblik i imaćete priliku da ga dobro isperete od deterdženta čistom vodom. Naime, ostaci deterdženta znaju da budu krivi za pojavu osipa na koži.

Osim toga, ručno pranje posebno je poželjno kod grudnjaka koji imaju pušap sistem ili debeli sunđer u sebi. Grudnjaci su vrlo osetljivi, a centrifugom u mašini mogu da izgube oblik, pa neće grudi da drže i oblikuju kako želimo.

Kao i drugi osetljivi veš, i grudnjak bi bilo poželjno da perete ručno u blagom deterdžentu. Ostavite da odstoji u vodi pet minuta, lagano protrljajte, isperite i umotajte ga u peškir da se ocedi, zatim ga stavite da se suši.

Pranje donjeg veša
Ukoliko vas mrzi da perete na ruke, tada svakako stavite grudnjak u zaštitnu mrežicu i operite u mašini na programu koji imitira ručno pranje sa malo deterdženta. Imajte na umu da grudnjak treba da se opere nakon dva do tri nošenja, a gaćice nakon svakog. Takođe, ukoliko nosite pamučne gaćice, tada ih svakako perite na 60 stepeni.

I soda bikarbona je odličan izbor ako želite da budete sigurni da vam je donji veš dobro opran. Pre pranja ga ostavite neka se natapa 10 do 15 minuta u toploj vodi u kojoj ste prethodno rastopili malo sode, prenosi simpletipsforyou.com.

Sušenje veša na radijatoru
Bakterije, gljivice i vaši mogu lako da se natalože na novoj tkanini.

Donald Belsito, profesor dermatologije na univerzitetu u Njujorku, kaže da bakterije, gljivice i vaši mogu lako da se natalože i da se razmnože na tkanini jer je dug put od početka proizvodnje do krajnjeg kupca.

“Ne postoji način da pratite ko je tu odeću pre vas imao u svojim rukama ili na sebi. Video sam slučajeve vaši koje su na ljude prešle s odeće koju su isprobavali u prodavnici, a postoje i zarazne bolesti koje mogu da prenesu preko odeće“, objasnio je Belsito.

Uključite program koji imitira ručno pranje
Pranje odeće uveliko smanjuje verovatnost dobijanja osipa ili izloženosti kože raznim hemikalijama. Posebno treba da pripazite na odeću u kojoj se telo znoji jer tada se pore na koži rašire, pa je hemikalijama omogućen lakši ulazak u kožu.

Svakako bi odmah nakon kupovine trebalo da operete i čarape, donji veš, potkošulje, sportsku odeću, majice, pantalone, haljine, suknje, kupaće kostime, pidžame, posteljinu, peškire i kuhinjske krpe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.