U trendu

Donose nesreću: 4 boje koje bi trebalo izbegavati u spavaćoj sobi

Uređenje spavaće sobe često je najzanimljiviji deo renoviranja doma. U spavaćoj sobi želimo prostor u kojem ćemo se osećati prijatno jer to pozitivno utiče na kvalitet sna. Sobi dajemo dašak našeg karaktera pa s radošću biramo police i ormare, a posebno razmišljamo o položaju nameštaja, odnosno kako najbolje iskoristiti prostor.

Ali pre odabira nameštaja, trebalo bi razmisliti i o boji zidova. Dok se neki odlučuju za klasičnu belu pa na nju dodaju tapete, drugi su obožavaoci  jarkih boja. Žele da se zidovi bojom spajaju s ostalim nameštajem. Ako ubrzo planirate krečenje sobe, stanite i dobro razmislite o boji zidova koju ćete odabrati.

Prema mišljenju duhovnog trenera Tare Benet i ekspertkinje za kvalitetan san Vanese Osorio, određene boje zidova nisu dobrodošle u spavaćoj sobi. One u tvoju oazu mira mogu doneti nesreću – tvrde to ekspertkinje.

Možda ćete se iznenaditi jer je jedna boja s ove liste već godinama apsolutni favorit. Evo koje boje zidova bi trebalo izbegavati u spavaćoj sobi.

Crna

Crnu boju na zidu ne bira svako. Svom prostoru obično želimo da samo dašak svežine pa onaj ko izabere crnu boju obično to radi zbog sklada s nameštajem. Uz to, crna stvara intiman i prijatan prostor prefinjenog izgleda, ali Bennet smatra da crna u spavaćoj sobi donosi lošu sreću. “Crna, bez obzira na podton, unosi težak osećaj u spavaću sobu, zamagljuje duhovnost i blokira pozitivne misli“, tvrdi trener. Prema njoj, crna predstavlja smrt i stoga “donosi osećaj propasti, odnosno može blokirati sreću“.

Ekspertkinja za kvalitet sna Vanesa Osorio slaže se da senke u crnoj mogu da podstaknu osećaje tuge, ljutnje i straha i da crni zidovi u sobi može pogoršati simptome depresije. Obe ističu da crna nije dobar izbor za spavaću sobu.

Smeđa

Retko ko u spavaćoj sobi ima smeđe zidove, ali možda i bolje. Bez obzira na podton – jer smeđa može biti jako estetski privlačna – podstiče neprijatna osećanja depresije i čini prostor monotonim. Tako tvrdi terapeutkinja Benet. Uz smeđe zidove nedostaje terapeutskog efekta što može pogoršati kvalitet sna, prenosi žena.hr.

Ljubičasta

Ovo nam je najveće iznenađenje. Iako su mnogima privlačni topli tonovi ljubičaste, ekspertkinje tvrde da ova boja donosi nesreću, posebno ako se radi o intenzivnoj nijansi ove boje. Navodno je ne treba birati za zidove spavaćih soba. “Uprkos tome što ljubičasta, poput crne, predstavlja kraljevstvo i raskoš, to je boja koja se povezuje sa smrću“’, kaže Benet. Dodaje da se uz ljubičaste zidove okružujete negativnim vibracijama što privlači nesreću.

Tamno siva

Soba ne bi trebalo da bude ni tamno siva. Prema stručnjacima, trebalo bi izbegavati boje koje izazivaju intenzivne i negativne reakcije. Tvrde da vas tamno sivi zidovi mogu emocionalno iscrpeti. Zato je u spavaćoj sobi bolje izbegavati krečenje zidova u tamne boje. Odabir boja uveliko utiče na to kako se osećamo u prostoriji, ali i kako spavamo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar