U trendu

Donosi NOVAC i SREĆU: Ovu biljku treba da ima svaki dom

Feng šui stručnjaci preporučuju da nabavite ljiljan i oterate negativnu energiju iz doma

Sobne zelene biljke mogu biti izuzetno dekorativne, bez obzira kakav stil uređenja doma preferirate. Ipak, lepota je samo jedna od njihovih blagodeti, jer prema feng šuiju određene biljke imaju i važan energetski uticaj.

Jedna od njih je mirni ljiljan. Nežna zelena biljka koja simbolizuje mir i čistoću, a njeni nežni beli cvetovi daju svakom domu posebnu i prirodnu čar. Vrlo je dekorativna i efektna, pa se često može videti kao glavna zvezda dnevne sobe – prostorije u kojoj provodimo najviše vremena.

Prema feng šuiju ova biljka je sjajni prirodni čistač energije. Veruje se da ima moć da negativnu energiju transformiše u pozitivnu i ublaži energiju konflikta i razdora. Takođe, ona predstavlja prosperitet, novac i blagostanje, pa se preporučuje da je držite i u kancelariji ili radnoj sobi.

Često je nazivaju i biljkom „dobre sudbine“, jer se veruje da može ublažiti negativne vibracije u prostoru i pročistiti energetski tok.

Postoji i verovanje da ova biljka neutralizuje negativna zračenja elektronskih uređaja poput televizora, računara i rutera.

Mirni ljiljan je i pri vrhu top liste najboljih sobnih biljaka koje preporučuju Nasini naučnici. Prem njima, ova biljka je vrlo efikasna za čišćenje vazduha u zatvorenom prostoru i neutrališe toksine i zagađivače poput formaldehida – gasovitog jedinjenja koje se može naći u tkaninama (tepisi), lakovima i bojama za drvo i vatrostalnim materijalima.

Sve ste probali, ali cvetovi i dalje opadaju, a listovi su žuti? Pokušajte sa ovim prirodnim preparatom!Kako se neguje mirni ljiljan?

Mirni ljiljan voli svetlost i toplotu, zato ga držite u toploj sobi u blizini prozora, ali ne direktno ispod prozora. Izbagavajte da izlažete biljku hladnom vazduhu ili velikoj sunčevoj svetlosti jer liske mogu požuteti.

Zalivajte je lagano i postepeno, oko jednom sedmično. Ako je redovno ne zalivate biljka se može osušiti, ali previše vode može izazvati truljenje korena. Dodirnite tlo pre zalivnaja – ako je u potpunosti suvo, zalijte biljku sa umerenom dozom filtrirane ili ohlađene prokuvane vode.

Bar jedanput nedeljno poprskajte listove mirnog ljiljana vodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.