U trendu

Dosadne kućne muve vole vrućinu: Evo kako da ih leti držite dalje od svog doma

Kako sunce sve jače grije, većina ljudi zbog cirkulisanja vazduha prozore drži otvorenima, ali otvoreni su i za dosadne muve koje prenose više od 100 patogenih mikroorganizama koji se nakupljaju na njihovim nogama i usnim organima. Zato su stručnjaci nedavno izdali i vodič o tome kako na prirodan način sprečiti muve da ulaze u domove uz pomoć biljaka; a njihov je savet jeftin, brz i jednostavan.

Naime, muve ne vole bosiljak ni mentu i te biljke će ih odbiti pa ih možete posaditi i staviti na prozorske klupice i u blizinu vrata.

Poli Širer, stručnjak za čišćenje u Tap Warehouseu, otkrila je i kako ovog leta možete sprečiti da se muve zadržavaju u vašoj kuhinji.

„Vrućina uzrokuje porast broja muha i kućne će se muhe najvjerojatnije brže razmnožavati po jako toplom vremenu koje im odgovara pa je dobro i preventivnim mjerama zaustaviti njihovo razmnožavanja“, objasnila je za Mirror. Evo kako:

Napravite sopstveni prirodni sprej

Mirisi eteričnih ulja poput mente, limunske trave i lavande odbijaju muve pa možete napraviti sopstveni prirodni sprej za odvraćanje muva, tako da nekoliko kapi bilo kojeg od ovih ulja dodate u vodu u bočicu s raspršivačem. Jednostavno raspršite sprej po kuhinji tokom dana i muve bi trebalo da ostanu napolju.

Čuvajte gazirana pića u frižideru

Voćne mušice privlači i ugljen-dioksid u gaziranim pićima, pa će se, ako sokove ostavite napolju, početi da se skupljaju po tom području, naročito ako je bilo prolivanja. Svakako obrišite mrlje i očistite flaše kako biste sprečili privlačenje mušica, a gazirana pića najbolje je uvek držati u frižideru kako bi voćne mušice bile podalje od njih.

Sa sodom bikarbonom kantu za smeće održavajte čistom i suvom

Hrana koju bacamo u kantu za smeće leti zbog vrućina brže istrune pa privlači još više muva. Zato je tokom letnjih meseci važno čistiti i prazniti kantu češće nego inače. Možete još i pre nego što stavite novu kesu za smeće po dnu kante posuti malo sode bikarbone koja bi trebalo da apsorbuje sve mirise i tečnosti koje iscure iz kese.

Ne ostavljajte prljave sudove pored sudopere

Zbog užurbanog rasporeda često se odgađa pranje prljavog posuđa, a njegovo stajanje pored sudopere sigurno će privući muve. Preporučujemo zato da leti što pre operete sudove kako biste sprečili da se muve skupljaju po njemu i prenose bakterije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar