U trendu

Dovoljno je da imate ovu biljku u kući i muve vam neće dosađivati, otarasite ih se prirodnim putem

Bilo da se skupljaju na hranu ili samo lete uokolo, muve znaju da budu veoma dosadne, pogotovo u letnjim mesecima…

Postoji nekoliko načina, i to prirodnih, kako se možete rešiti muva.

U većini slučajeva muve nisu opasne, ali mogu biti prenosnici virusa i bakterija koje šire ugrizom.

Kako izbeći skupljanje muva?
Kako se muhe ne bi ni pojavljivale, možete napraviti nekoliko stvari koje ih odbijaju.

1. Uklanjanje truleži

Pre svega možete napravite jednostavne korake kako se muhe ne bi ni pojavile u vašem domu ili vrtu. Uklonite hranu koja truli kao što je staro meso ili pak trulo voće i povrće.

Takođe, pazite da su vam sve površine suve jer muve polažu jajašca na vlažnim površinama.

2. Iznošenje smeća

Smeće puno hrane i drugih namirnica idealno je stanište muva, posebno u letnjim mesecima. Muhe vole miris fermentirane i trule hrane i zato redovito iznosite smeće te se pobrinite da su vam kante uvek zatvorene.

3. Biljke

Određene biljke ili začini imaju jake mirise koje muve ne vole. Probajte da ih stavite na sto vašeg doma ili posadite u bašti  i bit ćete sigurni. Ovde spadaju:

  • bosiljak
  • lavanda
  • neven
  • lovorov list
  • metvica

4. Kajenske papričice i voda

Mešavina kajenskih paprika ili kajenskog papra i vode sprečiće dolazak muva. Pomešajte ova dva sastojka u posudu s raspršivačem i poprskajte po prostoru.

5. Muvolovke

Kao što im i samo ime kaže, ove biljke se hrane muvama i drugim insektima. Kada su posađene u bašti same će ih jesti, dok ih u kući vi morate hraniti.

Kako se rešiti muva?

Kada su se muve već pojavile u prostoriji i nikako ne možete da ih se rešite, postoji nekoliko prirodnih trikova koji vam mogu pomoći.

1. Sirće i sredstvo za pranje posuđa

Mješavina sirćeta i sredstva za pranje posuđa odlična je klopka za muhe. Pomešajte oko tri centimetra jabukovog sirćeta s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa u visoku čašu koju ćete prekriti prozirnom folijom. Preko folije stavite gumicu kako bi čvrsto stajala na čaši i izbušite rupice. Muhe će privući miris jabukovog sirćeta, ali će ih deterdžent zalepiti i neće moći da izađu.

2. Zamka od flaše

Uzmite plastičnu flašu od litre ili dve litre i prerežite gornji deo. U bocu uspite vodu sa šećerom i potom vratite gornji, odrezani deo flaše, ali ga okrenite obrnuto tako da je dio gde inače dođe čep okrenut prema mješavini vode i šećera. Muva će ovako ući u flašu jer će je privući šećer, ali neće znati da izađe.

3. Lepljive trake i sprejevi

Pomoći mogu i lepljive trake na koje će se muve zalijepiti i ostati. Postoji i mnogo različitih sprejeva uz pomoć kojih se možete rešiti insekata. Pazite da ne preterate sa prskanjem, ali i da vam kemikalije ne dospeju na kožu ili na oči, prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar