U trendu

Druga polovina leta rezervisana je za ovaj raskošni cvet koji je popularniji i od ruže

Mnoge cvetnice cvetaju raskošno i nose krupne cvetove, pa se po tome ne izdvaja ni dalija. Ipak, malo koja druga cvetna vrsta, osim možda ruže, pojavljuje se u tako mnogo različitih boja i oblika.

Njeni cvetovi mogu biti jednobojni, dvobojni, višebojni, ili mogu na laticama nositi neki uzorak poput tačkica, mrljica i sl. Nekada davno dalije su bile tipičan predstavnik seoskih okućnica. Ali s pojavom novih kultivara ova biljka ponovo je postala popularna. Prihvatili su je najpre aranžeri cveća jer im omogućuje neverovatnu kreativnost. Bele i nežnoružičaste dalije sastavni su deo bidermajera na venčanjima, a ostale boje neverovatno su pogodne za velike svečane aranžmane.

Dalija je gomoljasta biljka i spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Domovina joj je Meksiko. Za rast i razvoj traži plodno i vlažno tlo. Uspravnog je i grmolikog rasta te je vrlo često visokim sortama potrebna potpora. Listovi su joj tamnozelene boje složeni u parovima duž šuplje i glatke stabljike. Cvetovi dolaze u svim bojama osim plave i  u raznim oblicima. Cvetanje počinje od sredine leta i traje sve do prvih mrazeva, jer su na mraz dalije vrlo osetljive.

Dalije najbolje rastu u bogatim zemljištima na kojima se ne zadržava voda. Vole osunčane i tople pozicije, a nikako ne podnose mraz. Zato ih ne treba saditi pre prvog maja. Ako živite u predelima sa hladnim i dugim zimama dalije možete posaditi i ranije. Gomolje posadite u saksije zapremine 3 litre dve do tri nedelje pre poslednjih očekivanih mrazeva. Kada se pojave izbojci, biljke postavite ispod lampi za gajenje cveća ili na najsunčaniji  prozor. U manjku svetlosti dalije se vrlo brzo izdužuju i postaju osetljive na bolesti.

Dalije tokom vrućih leta treba obilato zalivati i svake 2 do 3 nedelje đubriti rastvorom kompleksnog gnojiva. Ocvale cvetove treba redovno uklanjati. U jesen gomolje vadimo iz zemlje. Pre toga odrežemo uvenule cvetove i stabljike. Osušimo gomolje i uklonimo suvišnu zemlju. Premestimo ih u suvi treset u hladnu i zatamnjenu prostoriju.

Primena: niske sorte sade se u balkonske saksije i na gredice u grupama, visoke sorte sade se na gredice ili u veće posude pojedinačno ili nekoliko u grupi, za rez, za vazu.

Napomena: od jeseni do proleća gomolji se prenose u suvi treset i drže u hladnoj, mračnoj prostoriji. Prilikom deljenja gomolja u proleće treba paziti da svaki gomolj ima bar jedno oko, jer inače neće moći da proklija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar