U trendu

Držite klima uređaj na ovoj temperaturi ako želite da vam račun za struju bude prepolovljen tokom leta

Podrazumeva se da klima uređaji troše podosta struje. Ali, postoji li način da oni potroše što manje, odnosno da snizimo iznos na računima za struju?

Naravno da postoji, ali samo ako znamo kako da ga koristimo.

Sada se zapitajte, štedimo li zaista struju isključivanjem klima uređaja kada nismo kod kuće ili je bolje ostaviti klimu da radi na istoj temperaturi ceo dan?

Možda se čini da je veća potrošnja električne energije kada svako malo palite i gasite klima-uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedeti popriličnu količinu novaca, a klima uređaj na taj će način i bolje raditi.

Naime, sistem za rashlađivanje prostora najefikasniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura ceo dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i oterati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštedeti i ako termostat na klima-uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smela biti veća od 7 do 10 stepeni). Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu.

Ipak, za maksimalnu uštedu energije, klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijusovih dok vas nema kod kuće.

Donosimo još 4 načina da se istovremeno rashladite i uštedite energiju koristeći klima uređaj:

Kupite klima-uređaj sa podesivim termostatom

Na taj način moći ćete da podesite temperaturu kakvu želite imati u prostoriji i kada se vratite kući prostorija će već biti prijatno rashlađena. Kupite termostat koji odgovara i sistemu hlađenja i sistemu grejanja. Noviji modeli klima uređaja imaju i merač vremena i termostat.

Kupite plafonski ventilator

Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja vazduha osećati prijatnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Na taj način termostat na klima uređaju moći ćete namestiti na višu temperaturu i tako trošiti manje energije, a opet se rashladiti. Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

Posadite žbunje

Veliko žbunje koje stvara senku, zasađeno sa južne i zapadne strane vaše kuće, smanjiće akumuliranje vrućine tokom dana.

Kreirajte promaju

Najlakši način da rashladite prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veći promaju. Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste videli na koji način se stvara najugodniji promaju.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.