U trendu

Držite krompir u frižideru? Odmah prestanite!

Sirovi krompir je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mestu, ali ne na niskim temperaturama u frižideru. Razlog tome je skrob, kojeg krompir ima u izobilju, a koji na veoma niskim temperaturama počinje da se pretvara u šećer.

Kada se takav krompir, gde je skrob pretvoren u šećer, kasnije peče ili prži, formiraju se veći nivoi hemijskog akrilamida. To je hemikalija koja se obično stvara toplotnom obradom hrane koja sadrži skrob, a ima je u izobilju u namirnicama kao što su čips ili hleb. Prvi put je otkriven u Švedskoj 2002. godine, a studije su pokazale da izaziva rak kod životinja, zbog čega se smatra štetnim za ljude.

Trenutno dostupna istraživanja o akrilamidu pokazuju da se on ne oslobađa tokom kuvanja, što je dobra vest. Dakle, krompir iz frižidera će imati veći nivo ove hemikalije samo kada je pečen.

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se kuvana hrana smatra zdravijom od pečene. Na sreću, postoje određene smernice kako pečenu hranu učiniti zdravijom, odnosno razviti manju količinu akrilamida, prenosi eZadar.

Na primer, čips će imati manje akrilamida ako se peče do svetlije boje, umesto da poprimi tamniju boju. Njegov nivo će takođe biti niži ako krompir potopite u vodu 30 minuta pre pečenja, ali ne zaboravite da ga dobro osušite pre pečenja ili prženja. Britanska agencija za bezbednost hrane savetuje da krompir nikada ne treba čuvati na temperaturi ispod 6°C.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar