U trendu

Držite plehove i tiganje u rerni? Evo zašto im tu nije mesto

Mnogi od nas koriste isključenu rernu za odlaganje lonaca i plehova za pečenje kad se ne koriste, ali pre nego što ih tu ostavite i naredni put – razmislite još jednom.

Navika korišćenja rerne za čuvanje posuđa je pogrešna jer je ona izvor mnogih budućih problema koji utiču na vaše zdravlje.

Ako unutrašnjost rerne napunite tiganjima i plehovima za pečenje, rizikujete da oštetite unutrašnjost ovih stvari koje su obložene materijalima neophodnim za ravnomerno raspoređivanje toplote.

Oštećenje unutrašnjosti rerne takođe predstavlja opasnost po valjanost hrane koju ćete u njoj pripremati. Male čestice ovih materijala, toksične za vaše zdravlje, mogu završiti u hrani tokom pečenja u rerni i mogu se kontaminirati, čineći obrok nejestivim.

Većina vatrostalnih posuda i lonaca ima unutrašnji premaz koji, ako se ošteti, ugrožava bezbednost hrane koja se u njima čuva. Slaganje nekoliko plehova ili tiganja jedno u drugo, tako da svi stanu u rernu, može dovesti do ogrebotina na sudovima i oštećenja ovog premaza.

Rizici od ove pogrešne prakse povećavaju se ako u rernu stavljate i posuđe poput noževa, viljuški i hvataljki.

Konačno poslednji rizik se odnosi na mogućnosti da zaboravite na prisutnost posuđa u rerni i uključite je, možda prethodno i zagrejete, a da ne otklonite sve što je unutra, prenosi net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar