Duhovnik otkrio koja stvar u kući predstavlja „malog đavola“: Ako je imate, odmah je iznesite i zakopajte

Ko unese ovaj predmet u kuću, uneo je zlo.

Naše podneblje je kroz istoriju bilo pod različitim uticajima koji su ostavili neizbrisive tragove u našoj kulturi i tradiciji.

Amajlije su vekovima prolazile kroz različite preobražaje verovatno kao posledica različitog pogleda na njih. U startu je bilo opšteprihvaćeno da njihovo nošenje obezbeđuje pozitivnu energiju, čuva od zla i deluje na autosugestiju, samim tim što verujemo da nas štite. Još je Jung tvrdio da znak koji nosite sa sobom ima snagu da utiče na podsvest.

I savremena medicina često navodi da uzrok većine bolesti leži u ljudskoj psihi. Neki, pak, bilo kakva verovanje ove vrste odbacuju tj. pripisuju ih gatanju i magiji.

Šta je Fatimino oko?

Kako kaže islamsko predanje, Muhamedova kćerka Fatima je svom vereniku poklonila delić plavog stakla kao amajliju pomoću koje je on savladao sve prepreke koje su mu se našle na putu.

Fatimino oko se naziva i nazar i njegov cilj je da nosioca štiti od urokljivog oka.

Nazar je čest prizor u Turskoj, Siriji, Libanu, Egiptu, Jermeniji, Iranu, Avganistanu, Grčkoj, Iraku, Kipru i Azerbejdžanu, gde se kači u kućama, kancelarijama, automobilima ili se uklapa u nakit i ukrase.

Tipični nazar se pravi od ručno pravljenog stakla. Boji se u tamnoplavu, belu, svetloplavu i crnu boju, uz to praveći koncentrične krugove ili suzolike elipsoidne oblike. Ponekad tamnoplavu boju zamenjuje zlatna.

Međutim, Fatimino oko kao talisman ne potiče iz samog islama, ali je u širokoj upotrebi, kako kod muslimana, tako i pravoslavaca. Ljudi ga kače na vrata kuća i kancelarija, stavljaju ga na odeću odraslima, deci i trudnicama. I sve to s jednim ciljem – da bi se borili protiv uroka i čini, prenosi Novi.ba.

– Postoji jedno svevideće oko koje sve beleži i zapaža još od stvaranja sveta. Ime mu je Bog.

– Iako toliko prisutno u našem životu i na svakom koraku sa našom svešću povezano, „Ono“ ne traži da ga bilo gde stavljamo, pa ni u kući. Može se neko pitati: „Zašto“? Pa, ono je svagda nad nama. Gde god išli, šta god radili. Iako toliko visoko iznad svih ljudi, i boje koža, ono sve vidi i zapaža, i kao što rekoh, beleži. Jer je to s nama Bog. Svuda. Uvek prisutan. I sve koji ga vole i poštuju Bog ispunjava. Bez Njega, čovek je u tami, nesrećan, gubi se u vremenu i prostoru.

– A to oko što stoji u kući što pre iznesite i zakopajte, da ga drugi ne bi uzeli i kao i vi bili u zabludi, misleći da je to nešto važno, a nije i ne može biti, i da ne bi gubili vreme kao i vi svih ovih godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.